Klimaatverandering zorgt voor minder regenval in het toch al korte regenseizoen in het noorden van Ghana. Er zijn pompen in Sirigu, maar het grondwater mag niet uitgeput raken. Stichting Ecologische Landbouw Projecten Ghana werkt samen met de biologische landbouwpraktijkschool in Sirigu aan een duurzame en toekomstrijke oplossing.

Uitblijven van regen in een groot deel van het regenseizoen zorgt al snel voor mislukte oogsten. Op de landbouwpraktijkschool volgen jonge en ervaren boeren, zowel mannen als vrouwen, een eenjarige opleiding in biologische landbouw. Het initiatief dat zij nemen om water zeker te stellen heeft een keur aan positieve gevolgen. Wilde Ganzen steunt graag de aanleg van swales, samen met u.

Swales, wat zijn dat?

Swales zijn geulen met dammen er langs. In de geulen blijft de grond wat drassiger en heeft de bodem de tijd om het verzamelde hemelwater te absorberen. Op de oevers die profiteren van de vochtige bodem kunnen gewassen en (fruit)bomen goed groeien. De swales vullen dankzij de goede absorptie van regenwater het grondwater aan. Waarmee dan weer een put of pomp kan worden gevoed. En ze voorkomen met hun damoevers ook nog eens bodemerosie. Goed bruikbaar regenwater én goede vruchtbare grond zullen dan als het hevig regent, niet meer wegslaan en afgevoerd worden door de rivier.

Project in het kort

3 hectare goede landbouwgrond

Het terrein van de school beslaat 3 hectare. De swales zijn onderdeel van een totaal waterplan. Het project voorziet tevens in wateropvang via de daken van de school, het plaatsen van een reservoir op hoogte van waaruit gewassen en bomen op het gehele stuk land goed besproeid kunnen worden.

foto-01-ghana-project-2015503