Kinderen leren nu dat iedereen gelijk is

Wat ooit begon met de versterking van de positie van vrouwen, groeide onlangs uit tot het aanleggen van toiletten in woningen, de oprichting van een school en een naaiatelier. Allemaal dankzij Salu Jacobs die door het vuur gaat voor ontwikkeling van zijn land. Hij kon dit project doen dankzij hulp van Adelies Verster van de Nederlandse stichting Sangama Karnataka.fotos India p2013.126 (1)

“Ik ontmoette Salu in India toen ik daar vrijwilligerswerk deed”, zegt Adelies. “Hij vertelde mij dat hij veel vrouwen zag zonder werk en zonder perspectief op verandering. Daar wilde hij wat aan doen en richtte Jnanadeepthi Education Society (JES) op. Samen doen we nu allerlei projecten in het land.

Project in het kort

  • India
  • Hiermee zijn 1200 mensen geholpen
  • Gendergelijkheid
  • Totaal kosten van dit project € 30.750,00
  • Project nr. P2013.126

Kastenstelsel

“Voor dit project stelde overheid een klein gebouw beschikbaar in het dorp Karahotti, dat we samen met de gemeenschap hebben gerestaureerd”, vertelt Adelies. “Hier worden nu huiswerkklassen en Engels gegeven. Heel belangrijk omdat meisjes hier voorheen niet naar school gingen.” Publieke scholen in India zijn vaak van slechte kwaliteit, maar arme gezinnen hebben geen geld om hun kinderen naar privéscholen te sturen. Engels is van belang omdat de bewoners alleen de lokale taal Kannada spreken, terwijl alle studies in het Engels zijn. Salu: “En het mooie is dat de leerlingen die er nu naar school gaan van verschillende kasten zijn. Zo leren kinderen dat iedereen gelijk is. Het kastenstelsel in India heeft veel invloed op de kansen die iemand heeft in het leven. Ik verwacht dat dit met de nieuwe generatie langzaamaan zal veranderen.

Schoon toilet, schoon huis

“Je kunt wel goed opgeleid worden en werk hebben, maar wat heb je daar aan als je niet gezond bent?”, zegt Adelies. In landelijke gebieden is vanwege traditionele en religieuze redenen een toilet in huis ongebruikelijk omdat dit de reinheid aan zou tasten. Dat hun huidproblemen en diarree te maken hadden met de slechte hygiëne in hun omgeving, wisten de bewoners niet.” Salu vult aan: “Daarom was het moeilijk hen te overtuigen van het belang van toiletten. Vele voorlichtingsbijeenkomsten later had ik 20 gezinnen zover om mee te doen aan een proef: latrines bouwen in hun huizen. Nadat andere inwoners zagen dat de reinheid van hun woningen niet werd beïnvloed, bouwden we eind vorig jaar 190 latrines!”

Werkgelegenheid voor vrouwenfotos India p2013.126 (2)

Derde onderdeel van dit project was een naaiatelier. “Het is inmiddels ingericht en tientallen vrouwen hebben een training gehad en naaien en verkopen nu kleding”, vertelt Adelies. “Culturele verandering gaat altijd langzaam, maar de beweging is er. Door betere sanitatie in combinatie met onderwijs- en werkmogelijkheden, ziet de toekomst van deze dorpen er heel anders uit!”

Dit project is succesvol gerealiseerd

Home