In Nepal hebben vrouwen weinig rechten. Ze moeten luisteren naar de oudste man van het gezin en worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Rinsma Nepal Foundation wil samen met Wilde Ganzen honderd vrouwen aan een baan helpen, zodat hun zelfvertrouwen, aanzien en respect toeneemt.

 

Dick Beumer komt al twintig jaar in Nepal om er ontwikkelingswerk te doen, de laatste jaren als bestuurslid van de Rinsma Nepal Foundation. “Rinsma Modeplein in Gorredijk is een van de grootste modewinkels van ons land”, vertelt hij. “Zij wilden in Nepal graag een project steunen dat vrouwen een goede kans geeft op een betere toekomst.” Zo begonnen we eind 2013 met de aanleg van een naaiatelier in het dorp Charpane, in het uiterste zuidoosten van Nepal.

Maximaal zes uur werken per dag

“Inmiddels werken er 48 vrouwen uit verschillende dorpen in de omgeving. Ze werken maximaal zes uur per dag, verdienen genoeg om hun gezin mee te onderhouden en houden tijd over voor andere taken”, legt Beumer uit. “De leeftijd waarop deze jonge vrouwen nu worden uitgehuwelijkt is omhoog gegaan van 15, 16 jaar naar gemiddeld 22 jaar. Je ziet de vooruitgang. Kwamen de vrouwen in het begin lopend naar het atelier, nu staan er allemaal fietsen voor de ingang. Een slimme ondernemer is daardoor gestart met een fietsenzaak in het dorp. En je ziet overdag veel minder kinderen op straat, want onze medewerksters sturen hun kinderen naar school. Voorheen konden ze het schoolgeld niet betalen.” 

Project in het kort

Het naaiatelier maakt kleding voor de lokale markt. Vooral veel schooluniformen en trainingspakken. “Het is de bedoeling dat het atelier over vijf jaar zonder onze hulp zelfstandig verder gaat. Daar heb ik ook vertrouwen in”, vertelt Beumer. “De beheerders hebben al veel geleerd over hoe je onderhandelingen moet voeren met afnemers van de kleding en over het bijhouden van de administratie.” De winst die het atelier maakt, wordt in het project geïnvesteerd.

Uitbreiding van het naaiatelier

Dit jaar breidt het atelier zijn activiteiten uit, zodat straks twee keer zoveel vrouwen een eigen inkomen verdienen. Wij vragen dan ook uw hulp bij de aanschaf van nieuwe naaimachines, het organiseren van trainingen aan groepen vrouwen om naaien en breien te leren en de uitbreiding van onder andere de sanitaire voorzieningen.

Helpt u mee deze honderd vrouwen, die veelal niet kunnen lezen of schrijven, een vak te leren en een goed salaris te verdienen?