De basisschool in het dorpje Ribaneng in Lesotho stond op instorten. Kinderen van alle leeftijden kregen les in één ruimte. Het meubilair was versleten en er waren geen toiletten. Dankzij jou hebben deze kinderen een nieuw schoolgebouw gekregen. En de overheid kwam daarna nog met een verrassing!

Op de Molai Primary School kregen 200 kinderen les van vijf leerkrachten. Vier klassen zaten allemaal in dezelfde krappe ruimte, want het schoolgebouw kende geen apart lokalen. De vijfde klas paste niet eens in de school zelf. Deze kinderen kregen les in de nabijgelegen kerk. Toen een muur van de kerk instortte, raakten vijf kinderen lichtgewond. 

De school was eigenlijk een bouwval. Het dak was lek en als het regent hielden de ouders de kinderen thuis. Sommige ouders durfden hun kinderen al helemaal niet meer naar deze school te laten gaan en stuurden hun kroost naar een school kilometers verderop. 

Aan de slag!

De lokale ontwikkelingsorganisatie Malealea Development Trust in Lesotho trok zich het lot van de kinderen in Ribaneng aan en wilde het onderwijs verbeteren. Samen met de Nederlandse stichting Ontwikkeling Lesotho Malealea zijn ze aan de slag gegaan.  

Zo zijn er vier nieuwe klaslokalen gebouwd, zijn er toiletten aangelegd en is er schoolmeubilair zoals banken, tafels en schoolborden aangeschaft. 

Bewoners hielpen mee

De bewoners van het dorp waren heel erg betrokken bij dit project. Ze wilden graag een veilig gebouw voor hun kinderen en hielpen daarom zoveel mogelijk mee. Ze bakten de stenen en vernieuwden zelfs de weg naar het dorp, zodat vrachtwagens er met bouwmaterialen makkelijker overheen konden rijden. 

De overheid kwam ook over de brug

De overheid was zo blij met het eindresultaat, dat ze besloten een extra leerkracht voor de school aan te stellen! Dit is ontzettend belangrijk, want hierdoor is niet alleen het gebouw verbeterd, maar wordt de kwaliteit van het onderwijs ook beter.  

Dankzij jouw bijdrage kunnen 200 kinderen van Ribaneng veilig naar school en is de hygiëne ook nog eens flink aangepakt. Bedankt!  

Project in het kort