De basisschool in het dorpje Ribaneng in Lesotho staat op instorten. Kinderen van alle leeftijden krijgen les in één ruimte. Het meubilair is versleten en dan zijn er ook nog eens geen toiletten. Deze kinderen hebben dringend een nieuw schoolgebouw nodig.

Op de Molai Primary School krijgen 200 kinderen les van vijf leerkrachten. Vier klassen zitten allemaal in dezelfde krappe ruimte, want het schoolgebouw kent geen apart lokalen. De vijfde klas past niet eens in de school zelf. Deze kinderen krijgen les in de nabijgelegen kerk. In februari 2017 raakten vijf kinderen lichtgewond door het instorten van een muur in de kerk.

Een lek dak

De school is eigenlijk een bouwval. Het dak is lek en als het regent houden de ouders de kinderen thuis. Sommige ouders durven hun kinderen al helemaal niet meer naar deze school te laten gaan en sturen hun kroost naar een school kilometers verderop.

De lokale ontwikkelingsorganisatie Malealea Development Trust in Lesotho trekt zich het lot van de kinderen in Ribaneng aan en wil het onderwijs verbeteren. Samen met de Nederlandse stichting Ontwikkeling Lesotho Malealea willen ze vier nieuwe klaslokalen bouwen, toiletten aanleggen en schoolmeubilair zoals banken, tafels en schoolborden aanschaffen.

Project in het kort

Bewoners helpen mee

De bewoners van het dorp zijn heel erg betrokken bij dit project. Ze willen graag een veilig gebouw voor hun kinderen en helpen daarom zoveel mogelijk mee. Ze bakken de stenen en vernieuwen zelfs de weg naar het dorp, zodat vrachtwagens er met bouwmaterialen makkelijker overheen kunnen rijden.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de 200 kinderen van Ribaneng in 2018 veilig naar school kunnen en dat de hygiëne ook nog eens flink verbeterd wordt! Help je mee?