In de miljoenenstad Kumasi leven zo’n 20.000 kinderen en jong volwassenen op straat. Ze hebben geen ouders meer of hun ouders kunnen niet voor hen zorgen. “In het straatleven proberen ze iets te verdienen”, vertelt Emmanuel Adu-Ampong van Stichting Adamfo Ghana. “Maar ze worden continu blootgesteld aan gevaren zoals criminaliteit, drugs en (seksueel) geweld. Te eten hebben ze nauwelijks, laat staan een toekomstperspectief.”

Project in het kort

Te weinig plek

“veiligheid en de toegang tot onderwijs, beroepstraining en werkgelegenheid zie ik als essentiële factoren om toekomstkansen te hebben. Gelukkig is er een speciaal opvangcentrum voor meisjes en jonge vrouwen – de meest kwetsbare groep. Emmanuel steunt dit centrum met zijn stichting Adamfo en zet zich al jaren in voor straatkinderen in Ghana. Alles gaat in samenwerking met lokale partnerorganisatie Catholic Archdiocese of Kumasi. “Het aantal kinderen is toegenomen en we zijn uit ons jasje gegroeid. Er kunnen momenteel 20 meiden terecht, onze wens is om een extra verdieping te maken, zodat dat aantal omhoog kan naar 60.”

Veilig onderkomen bij de school

In het opvanghuis krijgen de meisjes en jonge vrouwen een veilige slaapplaats, eten en zorg. Ook leren ze er lezen, schrijven en rekenen en worden ze getraind in het vak van kledingmaakster of kapster. Naast school is er aandacht voor gezondheid, traumaverwerking en zelfverdediging. “Dat alles is ontzettend belangrijk want dit is dé kans op een toekomstperspectief voor deze vaak beschadigde kinderen.” Het verblijf en opleiding duurt twee jaar. Daarna worden de meiden begeleid om bij familie of zelfstandig te gaan wonen en hun eigen inkomen te verdienen zodat er weer een nieuwe groep straatmeiden in het centrum kan komen.”

Vind jij het lot van deze kinderen ook belangrijk? Geef dan voor dit centrum.