Je kan afval verbranden of gewoon op straat laten liggen. Maar je kan het ook scheiden, ophalen, hergebruiken en er geld mee verdienen. Dat is het plan van dit milieuproject in Oeganda.

Als je dagelijks worstelt om genoeg geld te verdienen voor een maaltijd, dan is het milieu wel een van de laatste dingen waar je zorgen om maakt. En toch is het een belangrijk onderwerp. In Oeganda wonen steeds meer mensen in de steden. Met ruim twee miljoen inwoners produceert de hoofdstad Kampala honderdduizenden tonnen afval. Mensen beschouwen al dat afval als vies en smerig. Het liefst gooien ze het zo snel mogelijk weg. Op straat je afval dumpen is heel normaal. En als de afvalberg te groot wordt, steek je de fik erin.

Milieu- en gezondheidsproblemen

Er wordt wel afval opgehaald, maar in de praktijk blijkt dat de helft op straat blijft liggen. De infrastructuur en het afvalbeheer schieten te kort en daarmee is afval de grootste veroorzaker van milieu- en gezondheidsproblemen. Kinderen die op straat spelen worden ziek van de vervuiling, mensen lopen verwondingen en infecties op.

Kansrijke bron van inkomsten

Al dat afval is volgens de lokale organisatie Masanafu Child and Family Support een kansrijke bron van inkomsten. Door het scheiden, recyclen en ‘upcyclen’ van afval kunnen zij werkgelegenheid creëren voor jongeren in de buurt. Zij gaan papier, plastic en metaal verzamelen en groen afval ophalen voor stadslandbouw. Een bijzonder onderdeel van het plan is het kweken van zwarte soldatenvliegen, waarvan de larven een eiwitrijk veevoer oplevert.

Duurzaam beheer voor schoner milieu

Met dit project wordt een duurzaam beheer voor een schoner milieu in een arme wijk van Kampala mogelijk gemaakt. Daarom steunt Wilde Ganzen dit project samen met stichting Bona Baana. Inwoners gaan geld verdienen met inzamelen en worden bewust gemaakt van hun eigen verantwoordelijkheid om afval op te ruimen. Ook worden er in de wijk afvalbakken en handwasstations neergezet.

Een beter milieu begint ook in Oeganda met jezelf. Steun jij dit project voor een schoner milieu en betere volksgezondheid en werkgelegenheid? Maak vandaag nog een donatie aan ons over.

Project in het kort

  • Hiermee help je 6224 mensen
  • € 15.000
  • Oeganda
  • Klimaatactie
  • 2022.0054