In 2019 klopte het Holy Family Hospital bij ons aan voor hulp bij de renovatie van hun kraamkliniek. Samen met stichting Vrienden van Berekum en vele donateurs van Wilde Ganzen is het binnen een jaar gelukt de zorg voor moeder en baby’s flink te verbeteren.

Het Holy Family Hospital is een groot ziekenhuis in de plaats Berekum in Ghana. Vroeger werkten hier Nederlandse tropenartsen. Nu is de leiding in handen van Ghanese dokters. Maar nog altijd is er een goede band met Nederland via stichting Vrienden van Berekum.

Zo wordt kennis verspreid

Het ziekenhuis is een goede leerplek voor dokters en verpleegkundigen in opleiding. Nu hun training komen velen van hen terecht in kleine gezondheidsposten in afgelegen delen van Ghana. Zo wordt kennis verspreid!

Een mooie ontwikkeling voor de gezondheidszorg, maar het ziekenhuis zelf was na ruim vijftig jaar nodig aan onderhoud toe. Zo voldeed de kraamkliniek niet meer aan de hygiënische standaarden en was het soms zelfs onveilig. Doordat de ruimte te klein was, hadden moeders geen enkele privacy en was het niet mogelijk de beste zorg te verlenen die moeder en kind verdienen. En goed les geven en het goede voorbeeld geven wordt dan ook erg lastig.

Een groep mensen poseert voor een gebouw na de opening.
Een prachtig resultaat!

Meer ruimte en overal je handen kunnen wassen

Om daar wat aan te doen, hebben we de handen ineen geslagen en de kraamkliniek gerenoveerd. Er staat nu een gebouw wat zo goed als nieuw is. Met meer ruimte, een nieuwe keuken en wasruimtes waar iedereen goed zijn handen kan wassen, kan er hygiënisch gewerkt worden. Zeker in de strijd tegen corona is dat erg belangrijk.

Het resultaat is dat meer zwangere vrouwen in het ziekenhuis goede zorg kunnen krijgen, waardoor zowel moeders als pasgeboren baby’s een betere toekomst hebben. Wij zijn erg blij dat dit belangrijke project goed gelukt is. We hadden niet kunnen helpen zonder jouw steun. Ontzettend bedankt daarvoor!

Project in het kort