In juni 2016 vroegen wij je hulp bij de renovatie van een ziekenhuis in het plattelandsstadje Kisantu in Congo. Het vernieuwde gezondheidscentrum is nu tien maanden open en blijkt populair bij de bevolking.

“In Congo worden patiënten die geen geld hebben, niet behandeld. Mensen sterven omdat het ziekenhuis ze naar huis stuurt… Ieder mens heeft recht op leven toch? Dat de een toevallig geld heeft en de ander niet, mag niet uitmaken. We moeten elkaar helpen.” Dit zegt Bioly Ikele die zelf uit Congo komt. Hij woont al jaren in Nederland en werkt als medisch analist in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. “

Project in het kort

Renovatie van klein ziekenhuis in Congo

In het kleine ziekenhuis dat nu met Nederlandse hulp gerenoveerd is, wordt niemand naar huis gestuurd. Zwangere vrouwen wordt gevraagd 15 euro te betalen voor de zorg, maar dat mogen ze in termijnen doen. Met deze inkomsten worden de salarissen betaald.”

 Patiënten in het ziekenhuis in Congo
Patiënten vertellen hoe goed de renovatie is gelukt. Ze komen graag naar dit ziekenhuis. Ook willen leerling-verpleegkundigen graag hier stage lopen.

 

Voor renovatie was ziekenhuis onhygiënisch

Voor de renovatie was het gebouw onhygiënisch en de overheid dreigde met sluiting. Nu staan mensen in de rij om er geholpen te worden. Bioly: “Er zijn twee keer zoveel patiënten, omdat mensen zien dat het hier schoon is en de kwaliteit van zorg is verbeterd. Voorheen moesten mensen die een bloedtransfusie nodig hadden naar een groter ziekenhuis vervoerd worden. Patiënten stierven soms onderweg. Nu is er warm water, is er een goede koelkast, hebben we altijd stroom dankzij zonnepanelen en kunnen transfusies in huis gedaan worden. Hierdoor hebben we levens van mensen kunnen redden.”