Mensen op het platteland in het noorden van Mozambique zien nauwelijks een dokter, tandarts of verpleegkundige. Het gevolg: kleine gezondheidsproblemen groeien uit tot chronische ziektes. Een lokale organisatie komt met een mobiel zorgteam naar de dorpjes toe en biedt hulp. Daar is echter wel een auto voor nodig.

Bart Roosenburg van stichting Ophenta steunt de organisatie Associação Estrela da Manhã (AEM). Hij vertelt: “In de stad Nampula staat een groot ziekenhuis, die is overbelast. In de regio staan verschillende kleine klinieken, maar er zijn te weinig artsen om iedereen te kunnen helpen en de afstanden om bij een kliniek te komen zijn groot. Het zorgsysteem piept en kraakt. Even naar de dokter is er voor veel mensen niet bij.”

Innovatieve oplossing

Om de mensen op het platteland in de regio Rapale te helpen, kwam AEM met een innovatieve oplossing. “Een team bestaande uit een arts, tandarts en verpleegkundige reist naar de dorpen en houdt daar spreekuur”, legt Bart uit. “Ze hebben een goede samenwerking met de traditionele dorpsleiders en met de overheid. Ook is er een verpleegkundige in opleiding die bij de mensen thuiskomt en voorlichting geeft en zijn er vrijwilligers actief voor steun en onderwijs.”

Eindelijk deskundige hulp

Hard nodig, want mensen hebben soms vervelende ziektes onder de leden, zo vertelt Bart. “Er heerst malaria in het gebied en ze zien veel mensen met hoge bloeddruk. Maar vaak zijn het kleine problemen die groot zijn geworden, bijvoorbeeld een wondje aan een been. Mensen lopen er veel te lang mee rond en dan wordt het een chronische ontsteking. Het is fantastisch om te zien dat deze mensen eindelijk deskundige hulp krijgen.”

Oud barrel

Helaas is het mobiele zorgteam op dit moment niet meer zo mobiel. De auto waarmee ze reizen is kapot en staat in een garage ver weg om gerepareerd te worden. Hopelijk lukt dat, want het is nogal een oud barrel. Wij willen samen met Bart en zijn stichting het team uit de brand helpen door een nieuwe auto voor ze te financieren. Helpt u de rijdende dokters in Mozambique? Elke bijdrage is welkom!

Project in het kort