Mensen op het platteland in het noorden van Mozambique zagen nauwelijks een dokter, tandarts of verpleegkundige. Het gevolg: kleine gezondheidsproblemen groeiden uit tot chronische ziektes. Een lokale organisatie komt met een mobiel zorgteam naar de dorpjes toe en biedt hulp. Met jouw steun hebben ze een nieuwe auto aangeschaft.

Bart Roosenburg van stichting Ophenta steunt de organisatie Associação Estrela da Manhã (AEM). Hij vertelde: “In de stad Nampula staat een groot ziekenhuis, die is overbelast. In de regio staan verschillende kleine klinieken, maar er zijn te weinig artsen om iedereen te kunnen helpen en de afstanden om bij een kliniek te komen zijn groot. Het zorgsysteem piept en kraakt. Even naar de dokter is er voor veel mensen niet bij.”

Innovatieve oplossing

Om de mensen op het platteland in de regio Rapale te helpen, kwam AEM met een innovatieve oplossing. “Een team bestaande uit een arts, tandarts en verpleegkundige reist naar de dorpen en houdt daar spreekuur”, legde Bart uit. “Ze hebben een goede samenwerking met de traditionele dorpsleiders en met de overheid. Ook is er een verpleegkundige in opleiding die bij de mensen thuiskomt en voorlichting geeft en zijn er vrijwilligers actief voor steun en onderwijs.”

Eindelijk deskundige hulp

Hard nodig, want mensen hebben soms vervelende ziektes onder de leden, zo vertelde Bart. “Er heerst malaria in het gebied en ze zien veel mensen met hoge bloeddruk. Maar vaak zijn het kleine problemen die groot zijn geworden, bijvoorbeeld een wondje aan een been. Mensen lopen er veel te lang mee rond en dan wordt het een chronische ontsteking. Het is fantastisch om te zien dat deze mensen eindelijk deskundige hulp krijgen.”

Van oud barrel naar gloednieuwe bak

Helaas was het mobiele zorgteam even niet meer zo mobiel. De auto waarmee ze reisden was kapot en stond in een garage ver weg om gerepareerd te worden. Nu, dankzij jouw hulp, is er een gloednieuwe auto aangeschaft. Hiermee kunnen ze er nog zeker 5 jaar voor zorgen dat ook de mensen op het plattenland toegang krijgen tot deskundige hulp. Dankjewel voor je steun!

Project in het kort