Samen met stichting Hestia Foundation Groningen vroegen wij je hulp bij de aanschaf van een nieuw röntgenapparaat voor een ziekenhuis in Tanzania. Inmiddels is het apparaat in gebruik.

Stel je gaat naar het ziekenhuis met het vermoeden dat je een zware longontsteking onder de leden hebt. In het ziekenhuis wordt een röntgenfoto van je longen gemaakt, maar de foto is zo onduidelijk dat er geen diagnose gesteld kan worden. Zonder adequate hulp word je weer naar huis gestuurd.

Een jongetje ligt met zijn been onder een rontgenapparaat in Tanzania.
Een gloednieuw apparaat!

Tbc verspreidt zich in regio

In het Endulen Hospital in Tanzania gebeurde dit. Patiënten hebben hier vaak longontstekingen, veroorzaakt door tbc, een zeer besmettelijke ziekte. Zonder behandeling sterft de helft van alle patiënten binnen vijf jaar en zal de ziekte zich blijven verspreiden. Het oude röntgenapparaat in het ziekenhuis dateerde van 1976 en was dringend aan vervanging toe.

Vaststellen diagnose lastig

De kwaliteit van de foto’s was de laatste jaren aanzienlijk verslechterd, waardoor het vaststellen van de goede diagnose erg moeilijk was geworden. Ook werd het steeds lastiger om onderdelen voor het apparaat te kopen, aangezien bijna geen bedrijf dit type apparaat meer ondersteunt.

Medische zorg in arm gebied

Er was kortom snel een nieuw apparaat nodig. Geen gemakkelijke opgave voor een ziekenhuis in een arme regio. Het Endulen Hospital staat midden in het Ngorongoro National Park en geeft medische zorg aan 90.000 mensen, bijna allemaal Masai. Dit nomadische volk leeft nog op traditionele wijze en verdient weinig geld. Het park waarin ze wonen is een beschermd natuurgebied zonder aansluiting op het landelijke water-, wegen- en elektriciteitsnetwerk.

Röntgenapparaat is gekocht

Dankzij gulle donaties is het gelukt het benodigde bedrag voor een röntgenapparaat bij elkaar te krijgen. Jaarlijks kunnen duizend patiënten voortaan de juiste diagnose krijgen en kan vooral besmetting met tbc eerder vastgesteld en behandeld worden.

Project in het kort