In Guatemala hebben buurtbewoners in de stad Sacoj met steun uit Nederland een basisschool, een middelbare school en een technische vakschool opgericht. Nu wilden ze graag de vakschool uitbreiden, zodat ze op termijn financieel onafhankelijk kunnen worden van buitenlandse steun.

Hoe meer leerlingen er naar de technische school kunnen, hoe meer lesgeld er binnenkomt. Dat was het idee achter de uitbreiding. Dat geld kan de school goed gebruiken, want er is jaarlijks nog een behoorlijk tekort op de begroting. Dat wordt nu gelukkig aangevuld door de Nederlandse stichting Flor Ayuda, maar het bestuur van de technische school wil niet altijd blijven leunen op die steun. Daarom kwam er een uitbreiding met twee klaslokalen, werden de bestaande klaslokalen en de keuken van de koksopleiding gerenoveerd, werd een laborantenopleiding gestart en computers aangeschaft.

Lokale fondsenwerving

Zelf is de school al goed bezig om lokaal geld te verdienen. Zo is er een succesvol naaiatelier opgezet, waar uniformen gemaakt worden voor de eigen school en andere scholen, worden schoolboeken verkocht en is er een cateringproject.

60% vond gelijk een baan

Sinds de oprichting van de technische school in 2010 zijn al meer dan 500 studenten afgestudeerd. Zestig procent heeft direct een baan gevonden, waardoor honderden gezinnen nu een inkomen verdienen en uit de armoede kunnen komen. Ontzettend belangrijk en mooi nieuws, want de armoede in Sacoj en omgeving is groot.

Dankzij jouw steun kan de school straks na de corona-pandemie meer opleidingen aanbieden en meer studenten aantrekken. Die jongeren hebben met een diploma op zak een goede kans op de arbeidsmarkt. Zo helpen we een hele buurt vooruit!

Asociación Guatemalteca de Desarrollo Integral (AGDI) is onze lokale partner bij dit project. AGDI werkt al tientallen jaren in Guatemala en houdt zich bezig met gezondheidszorg, onderwijs en waterprojecten.

Omdat echte verbetering alleen uit de mensen zelf kan voortkomen, stimuleert Flor Ayuda de zelfredzaamheid en sociale betrokkenheid van mensen in Guatemala. Middels scholing, voeding en gezondheidszorg geven ze kansarme kinderen een toekomst.

Project in het kort