In Togo, een klein land aan de kust van West-Afrika, heeft maar veertien procent van de bevolking toegang tot een toilet. Het is normaal om buiten je behoefte te doen, wat zorgt voor ziektes en onveilige situaties voor met name meisjes en vrouwen. Tijd voor actie!

We vinden allemaal dat een wc en een kraantje om je handen te wassen voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Het is zelfs uitgeroepen tot een mensenrecht door de Verenigde Naties. Helaas is de realiteit anders. Kijk maar naar Togo. Wie naar het toilet moet, gaat naar buiten. Poep en plas stroomt daardoor zo de plaatselijke rivier in of komt in het drinkwater terecht. Als je dit water drinkt, kun je je voorstellen dat ziektes zich kunnen verspreiden. Bovendien is er het risico op beten van slangen en andere reptielen en voelen vrouwen en meisjes zich vaak niet veilig.

Drie toiletten

In de regio Kpékéta willen we daar wat aan doen. Samen met de lokale organisatie Tomoka en Stichting Tomoka Support is het plan om in drie dorpen toiletten te bouwen, met kraantjes om je handen te wassen. Er komt straks in ieder dorp een huisje met twee toiletten. Het worden zogenaamde biofill-latrines: toiletten die de uitwerpselen opvangen. Dit kan dan als mest gebruikt worden voor de groentetuinen.

Hygiëne en onderhoud

Niemand in de dorpen is gewend een toilet te gebruiken. Daarom worden er trainingen georganiseerd hoe je de wc’s moet gebruiken en moet schoonhouden. Elk toiletgebouw krijgt een onderhoudscomité die er voor zorgt dat alles spic en span blijft. De dorpelingen betalen hiervoor maandelijks een kleine bijdrage.

Help je mee de hygiëne in deze drie dorpen flink te verbeteren? Met jouw steun lopen 250 Togolezen minder risico op ziektes en kunnen ze op een veilige plek naar het toilet. Dat zit een stuk fijner!

Tomoka is een lokale ngo die zich sinds 2010 inzet voor Kpékpéta, een plattelandsregio in het zuiden van Togo, die nauwelijks ondersteuning krijgt van de centrale overheid. Wilde Ganzen heeft al verschillende succesvolle projecten van deze organisatie ondersteund.

Stichting Tomoka Support werd opgericht in 2011. Het contact tussen deze organisatie en Tomoka Togo is ontstaan doordat een Togolese jongen in een internationale schakelklas in Nederland zat waar Machteld van Delden les gaf. Via contacten van de vader van deze jongen heeft zij de samenwerking met Tomoka opgezet.

Project in het kort