In Gambia zijn 90 scholen voorzien met nieuw lesmateriaal. Met een syllabus of uitgeprinte aantekeningen op je tafeltje in de klas – voor Nederlandse leerlingen heel gewoon. Maar op veel Gambiaanse scholen is er nauwelijks lesmateriaal. Met onze steun is er eind 2014 een printshop geopend in Serrekunda, die inmiddels 90 scholen voorziet van drukwerk!

“Tot voor kort was de ‘nazegmethode’ de meest gebruikte manier om leerlingen kennis bij te brengen in Gambia”, vertelt Emil Kujabi van het lokale Catholic Education Secretariat (CES). Hij vond het tijd voor verandering. In samenwerking met Stichting Zevenaar Ontmoet Medemensen (ZOM) ontwikkelde het CES jaren geleden lesmateriaal voor een school. “Toen wij zagen hoeveel impact dit had op het onderwijsniveau, ontstond het idee om dit voor meer scholen te doen en om het centraal te regelen”, vertelt Wil de Raden van ZOM.

Project in het kort

Meer zelfstandigheid

Emil: “We hebben één van onze schoolgebouwen gerenoveerd en ingericht met een computer, printer, kopieerapparaat en snij-, lamineer- en nietmachines, en daarmee omgedoopt tot printshop. Met de opbrengst van drukwerk voor plaatselijke bedrijven kunnen zij vandaag de dag 90 scholen geheel kosteloos voorzien van lesbrieven, proefwerken en examens. De kinderen hebben nu niet alleen goede leerstof, maar kunnen ook meer zelfstandig doen.”

Vrouwelijke winkeleigenaren in AfrikaOnderwijs op hoger plan

Wil bezocht diverse scholen in Gambia en werd erg geraakt door hoe het er aan toe ging: “Door elkaar heen roepende kinderen op de grond in een klein lokaal, de docenten nazeggend omdat materiaal ontbrak. De printshop is dus een mooie stap vooruit. Het heeft het onderwijs naar een hoger plan getild voor 130.000 leerlingen en leraren, van kleuter- tot beroepsonderwijs in het hele land!”