In Zimbabwe staan vier vakscholen waar jongeren opleidingen en stageplekken krijgen. De scholen zijn succesvol: veel studenten vinden daarna een baan. Een van deze vakscholen wil daarom graag uitbreiden.

De scholen staan alle vier in Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe met ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Net als in het hele land, hebben de inwoners te kampen met hoge werkeloosheid. De inflatie in het land is enorm, onderwijs is duur en veel opleidingen sluiten niet aan bij de vraag op de arbeidsmarkt.

Kansarme jongeren vinden een baan

Dertig jaar geleden is daarom Bulawayo Projects Centre opgericht. Het doel van deze organisatie is om kansarme jongeren trainingen te geven, waar ze wel een baan mee kunnen vinden. Er zijn ondernemerscursussen opgezet en er worden trainingen gegeven. Er is een werkplaats en jongeren kunnen een microkrediet aanvragen voor het opstarten van een eigen onderneming.

Vol zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op

Sinds 2015 worden er vakopleidingen aangeboden, bijvoorbeeld voor kapper, kok en automonteur. Gecombineerd met stageplekken, trainingen in levensvaardigheden en omgaan met computers, bieden deze vakscholen echt goed onderwijs en gaan de jongeren vol zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op.

Dat zien andere jongeren ook en dus krijgen de scholen veel meer aanvragen van studenten dan ze aan kunnen. Het Nketa Business Training Centre willen we daarom samen met de Nederlandse organisatie Stichting Bulawayo gaan uitbreiden.

Uitbreiding van de school en nieuwe cursus

Met jouw donatie kan de school straks twee extra klaslokalen bouwen, extra toiletten plaatsen en het aantal workshops uitbreiden. Een deel van het opgehaalde geld wordt besteed aan het opzetten van een cursus tuinbouw. Daarvoor zijn modeltuinen nodig, waterputten en lesmateriaal. 200 studenten gaan hier gelijk al in het eerste jaar van profiteren, want zij gaan helpen bij de bouw zodat ze ervaring op kunnen doen.

Help je mee dit succesvolle project verder uit te breiden?

Project in het kort