In 2020 maakte Jemmimah Mweu zich grote zorgen om de kinderen in haar geboortedorp Kangundo in Kenia. De school die ze samen met haar moeder Florence had opgezet, had ze moeten sluiten vanwege de slechte staat van het gebouw. Dankzij de steun van Fapadag en Wilde Ganzen en het enorme doorzettingsvermogen van beide vrouwen, staat er nu een prachtige nieuwe basisschool met de naam Shammah Kangundo. Florence vertelt er over.

“Het is een lange reis geweest. Het was een reis vol angst, want de oude school moest dicht. Mijn dochter werd gearresteerd door de autoriteiten, omdat ze lesgaf in een afgekeurd gebouw. Wij probeerden overal geld te vinden voor nieuwbouw, maar het lukte ons niet. Mijn hart bloedde, omdat ik constant moest denken aan de hulpeloze kinderen die zich niet konden veroorloven naar een andere school te gaan. Ook de ouders waren moedeloos en lieten hun kinderen rondhangen bij het oude gebouw, zonder dat er lesgegeven kon worden.

De opening van een nieuwe school in Kenia.
De nieuwe school is een hele verbetering!

Flauwvallen van vreugde

Het verhaal veranderde toen ik op een dag een e-mail kreeg van onze Nederlandse partner Fapadag. Samen met Wilde Ganzen wilden ze helpen bij de financiering van dit project. Ik viel bijna flauw van vreugde! In een jaar tijd is de nieuwe school gebouwd. De kinderen kwamen iedere dag kijken naar de voortgang. Ouders boden aan om mee te helpen. De groep kinderen werd op een gegeven moment zo groot dat we ze voor hun veiligheid gevraagd hebben niet meer te komen.

Niet te geloven

Wat er toen gebeurde is bijna niet te geloven. Overal in het land gingen de scholen weer open. Ze waren maandenlang dicht geweest door de coronamaatregelen. Onze ouders wilden niet langer meer wachten en zeiden tegen me dat ook hun kinderen nu onderwijs moesten krijgen. De school was alleen nog lang niet af. Ze gingen naar de autoriteiten om toestemming te vragen om het onvoltooide gebouw alvast te mogen gebruiken voor lessen. De overheid zei nee. Ze zeiden dat het illegaal is om op een bouwplaats les te geven. De ouders bleven het vragen, iedere dag opnieuw. Tot de ambtenaren zeiden dat ze wel wilden komen kijken, om te zien wat er mogelijk was. Massaal kwamen de ouders met hun kinderen naar de bouwplaats. De ambtenaren zagen de noodzaak van onderwijs en gaven toestemming als wij een aantal zaken in orde maakten. Snel hebben we een paar toiletten voltooid en een aantal lokalen alvast gereed gemaakt.

Kinderen die nog nooit eerder naar school waren gegaan hebben nu toegang tot onderwijs.

Nieuwe kindergezichten

Het was voor mij zo’n vreugde om de kinderen te zien leren. Kinderen die de hoop op onderwijs verloren hadden! Ondertussen gingen we door met bouwen tot het helemaal af was. Op het openingsfeest hebben we gelachen en gehuild tegelijk. Een dag later zagen we opeens nieuwe kindergezichten. Kinderen die nog nooit eerder naar school waren gegaan. Ook die hebben we toegelaten, zodat ook zij kunnen leren. Het Shammah Centrum brengt hiermee geluk en hoop voor de mensen in Kangundo!”

Project in het kort