Jemmimah Mweu maakt zich grote zorgen om de kinderen in haar geboortedorp Kangundo, Kenia. De school die ze samen met haar moeder opzette, moest sluiten vanwege de slechte staat van het gebouw. En door corona is het nu ook niet mogelijk op een tijdelijke plek les te geven. “Deze kinderen hebben een veilige plek nodig en een dagelijkse maaltijd.”

De 10-jarige Rose is een van die kinderen in een onveilige situatie. Haar ouders zijn overleden, grootmoeder voedt haar op. Maar oma drinkt, waardoor Rose vaak niet op haar kan rekenen. “Ze is niet de enige in het dorp”, vertelt Jemmimah.

“Er is zoveel armoede hier. Ouders zijn verslaafd, er is huiselijk geweld, er vindt misbruik plaats en veel meisjes raken op jonge leeftijd zwanger.”

School was altijd een veilige haven. Jemmimah weet er alles van. Met vallen en opstaan is ze lerares geworden. Haar doel: andere kinderen helpen hun dromen waar te maken.

“Ik ben geld gaan sparen en met hulp uit Nederland kon ik mijn eerste school in Nairobi beginnen.” Die is inmiddels uitgegroeid tot een groot onderwijscentrum midden in een sloppenwijk. Het draait helemaal zelfstandig, zonder hulp uit het buitenland.

De school in haar geboortedorp is nu haar grootste zorg. Er werd les gegeven in een donkere ruimte achter een markt. “Voor de deur werd openlijk drugs gedeald, er was geweld en kinderen zagen alles. Toen de toiletten werden afgekeurd, moest ik het gebouw sluiten.”

Wat zou het mooi zijn als er een nieuw gebouw komt, waar de kinderen na de coronacrisis eindelijk weer les kunnen krijgen. De grond is al gekocht, maar Jemmimah heeft tot nu toe niet genoeg geld om te beginnen met bouwen. Help je haar? Een beter nieuw jaar kunnen we haar én de kinderen niet geven!

Project in het kort