Begin 2021 vroegen we jouw hulp bij de bouw van een grote hal bij een middelbare school in Lesotho. De uitvoering van het project ging al met tegenslagen van start. Maar het werd helemaal een probleem toen de aannemer failliet ging… 

In Lesotho hechten de inwoners hoge waarde aan onderwijs. De Semonkong High School is zo’n onderwijsinstelling waar goed onderwijs gegeven wordt. Maar de voorzieningen bij de school schieten tekort.  

Afgelegen en in een bergachtig gebied gaan ruim 650 kinderen naar deze school. Veel van hun ouders zijn werkeloos en hebben grote moeite het schoolgeld voor hun kinderen te betalen. De overheid betaalt gelukkig de salarissen van de leraren, maar geld voor nieuwe investeringen heeft de school niet. 

Behoorlijk koud in de winter

Al lange tijd is er grote behoefte aan een hal om activiteiten en bijeenkomsten te organiseren. Nu doen ze dat vaak buiten, maar in de winter kan het in deze streek in de bergen behoorlijk koud worden. 

Met de bouw van zo’n hal komt er ruimte voor de dagelijkse opening, het afnemen van examens, theater, sport en debatten. En natuurlijk voor grote bijeenkomsten waar alle leerlingen bij aanwezig moeten zijn, maar ook bijeenkomsten voor de ouders en leraren zelf. 

Grote tegenslagen

Mede dankzij steun van Wilde Ganzen kwamen de financiën voor de bouw rond. Onze lokale partner ging enthousiast van start. De hal staat er. En dat is op zich al een hele prestatie gezien de coronapandemie waardoor alles vertraging opliep, de hoge inflatie in het land en flink gestegen vervoerskosten. Maar de grootste tegenslag kwam toen de aannemer failliet ging. Hierdoor kwam de aanleg van ramen, sanitair en aankleding abrupt tot een einde.  

Wij zetten door!

Het project staat nu stil. Dat vinden wij ontzettend jammer. En dus heeft Wilde Ganzen besloten om dit jaar samen met stichting Seliba Sa Boithuto nogmaals geld in te zamelen, zodat een nieuwe aannemer gevonden kan worden die de hal kan afbouwen.  

De school zelf kan niet wachten. Want niet alleen de leerlingen hebben straks profijt van de hal, de school én de gemeenschap zelf ook. De toekomstige hal wordt straks beschikbaar gesteld voor bruiloften, begrafenissen en andere activiteiten in het dorp. De school verdient hiermee extra inkomsten. Zo profiteert iedereen van dit project.  

Wij gaan ons dus nog even extra inzetten om dit project af te ronden. Dat gaat lukken! Voor nu willen we iedereen die heeft bijdragen aan de bouw, van harte bedanken voor hun donatie.  

Project in het kort