In Syrië kunnen kinderen weer naar school, ook tijdens de oorlog. We kennen allemaal de heftige beelden uit Syrië. Sinds de oorlog functioneren ziekenhuizen nauwelijks meer, het onderwijs ligt stil en er is te weinig eten. De Nederlands stichting Humanitaire Hulp Syrië (SHHR) klopte aan bij Wilde Ganzen om daar iets aan te doen. Inmiddels hebben we samen een hoop kunnen realiseren.

Naar school in Syrië

Samen met de lokale partnerstichting Al Nur begon SHHR met het restaureren van scholen in het noordwesten, waar inmiddels zo’n groot aantal vluchtelingen heen was gekomen, dat er te weinig scholen waren. Daarna verplaatsten zij naar de Turkse stad Gaziantep, een relatief veilige stad, zo’n 80 kilometer van de grens met Syrië. Tienduizenden vluchtelingen zijn daar terecht gekomen.

Project in het kort

School in Syrië geeft ook steun aan kinderen

Onderwijs en zorg is er nauwelijks. Daar hebben we het grensstadje Kilis een school voor weeskinderen gesteund en geholpen met de bouw van een keuken voor warme maaltijden voor de 370 leerlingen. Het mooie is dat inmiddels het effect van het onderwijs duidelijk te zien is. De kinderen weten beter met hun emoties om te gaan, omdat ze hun verhaal kwijt kunnen en leuke activiteiten doen. Ook hebben ze steun aan elkaar.

School in Syrië

Zorg blijft altijd nodig in Syrië

Daarnaast maakten we gezamenlijk een gezondheidscentrum mogelijk voor de vluchtelingenkampen bij Kah. En in Kilis ondersteunden we een centrum voor fysiotherapie. Hier komen gewonden, zwangere vrouwen, chronisch zieken, getraumatiseerde kinderen en alle er tussenin. Beide draaien goed, er komen honderden mensen per week, tot op de dag van vandaag!

Project in Syrië #gelukt!

Deze mooie projecten kwamen tot stand door een intensieve samenwerking tussen Stichting Humanitaire Hulp Syrië, Al Nur en Wilde Ganzen.