Met de aanschaf van honderd fietsen zijn meisjes voor het donker weer thuis. Met de bouw van een pomp die op zonne-energie werkt, krijgt een grote demonstratietuin dagelijks water. Weer een project gelukt!

Veel meisjes in de regio Jalihal in India moeten vanuit hun eigen dorp lopend naar de middelbare school. Door de grote afstanden zijn ze vaak niet voor het donker thuis. Een gevaarlijke situatie, omdat ze onderweg lastig gevallen kunnen worden. Met de bus naar school is geen optie. Dat is veel te duur voor de arme gezinnen. En dus blijven veel meisjes noodgedwongen thuis en krijgen geen vervolgonderwijs.

Veilig op de fiets naar school

Deze meisjes moeten naar school en veilig weer thuis kunnen komen. Daarom hebben we honderd fietsen gefinancierd voor een fietsenuitleenplan. Meisjes die zelf geen fiets hebben, krijgen er eentje te leen. Hiermee kunnen ze sneller naar school en – nog belangrijker – zijn ze voor het donker weer thuis. Zo kunnen deze meisjes hun opleiding afronden en worden ze niet op hele jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Met goede scholing kunnen ze de cirkel van armoede doorbreken!

Dankzij druppelirrigatie een gezonde oogst

Het tweede onderdeel binnen dit project is de installatie van een waterpomp die op zonne-energie werkt. De Indiase stichting Yerala Projects Society (YPS) heeft in de regio een grote demonstratietuin waar groentes, kruiden en fruit verbouwd worden. Boeren uit de wijde omgeving kunnen hier kennis opdoen over het kweken van gewassen in droge gebieden. De irrigatie van deze tuin gaat door middel van een druppeltechniek die werkt op een elektrische waterpomp. Helaas valt de stroom vaak uit, waardoor jonge plantjes nu telkens verdorren.

Een pomp op zonne-energie is dé oplossing. Met een constante aanvoer van water kunnen de gewassen groeien en is de tuin een voorbeeld om van te leren voor 2500 boeren. Zo droeg dit project bij aan betere toegang tot onderwijs voor meisjes en wordt de voedselproductie verhoogd.

Dit project is met succes uitgevoerd door Yerala Project Society (YPS), een organisatie die opkomt voor de arme boerenbevolking. Ze kregen daarbij steun van de Rotaryclub Den Helder Julianadorp.

Project in het kort