Toegang tot schoon drinkwater is nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Zimbabwe is het voor vrouwen niet ongewoon om tot wel acht kilometer te moeten lopen voor het halen van twintig liter water. Voor veertien gemeenschappen willen we daar wat aan doen!

In 2021 lukte het Zimbabwe om voor het eerst in decennia voldoende mais te oogsten om de eigen bevolking te voeden. Een positief lichtpuntje in een land dat al heel lang geteisterd wordt door problemen. Vooral op het platteland leven mensen in grote armoede en hebben ze een gebrek aan zowat alles.

Te weinig water in de buurt

Voor een goede gezondheid en een goede oogst, heb je schoon water nodig. In het Hurungwe District in het noorden van Zimbabwe is er genoeg vruchtbare landbouwgrond, maar er is veel te weinig water. Mensen, en dan met name vrouwen, moeten soms wel acht kilometer lopen voor water dat daarna nog gekookt moet worden om te drinken. In de dorpen waar ze wonen is soms wel een pomp, maar die functioneert niet meer.

Lokaal en duurzaam

Daar wil de Mpilo Foundation wat aan doen. Al jaren werkt Wilde Ganzen samen met deze organisatie, die lokale betrokkenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het plan is om in veertien dorpen op het platteland bestaande waterputten op te knappen of nieuwe putten te bouwen, met overal werkende waterpompen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen ontzettend veel tijd besparen met het halen van water. Tijd die ze vervolgens kunnen steken in hun eigen groentetuin. Om de oogst uit deze tuinen te vergroten, krijgen de bewoners trainingen en worden er zaden uitgedeeld.

Onderhoud is geregeld

Om te voorkomen dat de waterputten kapot gaan en niet meer gebruikt worden, wordt er in elke gemeenschap een watercomité opgericht. Dit comité wordt verantwoordelijk voor het onderhoud.

Schoon drinkwater voor 6.000 mensen
Met dit mooie project krijgen 6.000 mensen waterpompen waar ze minimaal veertig jaar mee vooruit kunnen. Met het water, de trainingen en de zaden kunnen ze nog meer mais en andere groenten verbouwen. Dat komt hun gezondheid en inkomen zeker ten goede!

Steun jij dit duurzame waterproject? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over. Alvast hartelijk dank.

Project in het kort