Misschien weet je het nog: in juni 2018 vroegen we je hulp bij de aanleg van een waterleiding voor 10.000 inwoners van het dorp Konchi in Ethiopië. Er is goed nieuws: dit project is gelukt!

Kinderen in Konchi moesten elke dag water halen. Met een jerrycan van twintig liter op hun rug liepen ze de kilometers lange weg terug naar huis. Dat kost veel tijd. Tijd die ze liever besteden aan spelen of school.

Project in het kort

Op loopafstand van de huizen

Nu hoeft dat niet meer. “Wij hebben een reservoir in de bergen gebouwd”, vertelt de Ethiopiër Segni Negash. Hij werkt bij NCS, een organisatie die al veel waterprojecten heeft uitgevoerd. “Het water in de bergen is goed gefilterd door het vulkanisch gesteente en daardoor schoon en veilig. We vangen het op, schermen het af en via een leiding wordt het naar beneden getransporteerd. 10.000 mensen hebben nu op loopafstand van hun huis toegang tot schoon drinkwater.”

En dat was nodig, want de inwoners van Konchi waren vaak ziek. “De kinderen liepen bij de oude waterbron met blote voeten door de plassen met water en schepten het van de grond om er hun jerrycans mee te vullen”, zegt Dick Jungst. Hij is huisarts geweest en werkt bij stichting Equator Medicare. Zij zetten zich al jaren in voor betere gezondheid van mensen in Ethiopië. “Veel bewoners dronken rechtstreeks uit de bron, net als geiten en apen. Vooral kinderen hadden hierdoor vaak diarree. En als een kind aan de diarree is, is het hele gezin aan de beurt.”

Schoon water uit de kraan in Ethiopië.
De nieuwe situatie: schoon water uit de kraan!

Kinderen weer gezond en vol energie

Dat is nu hopelijk verleden tijd. Dick: “Met schoon water en goede uitleg over hygiëne kunnen honderden kinderen gezond en vol energie opgroeien. Daar kan geen dokter tegenop.” En nu de waterkranen dichtbij de huizen staan, hebben de kinderen veel meer tijd voor school en huiswerk.

Dit project kostte 26.234,92 euro. De inwoners van Konchi hebben zelf bijna 5.000 euro ingezameld. De rest is door Equator Medicare en Wilde Ganzen betaald. De aanleg zelf verliep zonder problemen. Wel duurde het iets langer dan gepland, vanwege de politieke onrust in Ethiopië.

Iedereen die heeft bijgedragen aan dit waterproject: bedankt voor je steun aan 10.000 inwoners van Konchi!