Drie jaar geleden nam Liesbeth Kerstens samen met haar man Pavel Marmanillo het gezinshuis Pachachaca over. Het huis ligt in de Heilige Vallei van de Inca’s, een schitterende toeristische trekpleister in Peru, maar vol armoede en verborgen leed. Met therapie en opleidingen willen Liesbeth en Pavel stoere moeders in deze vallei helpen hun kracht te vinden.

“Het is soms dweilen met de kraan open”, vertelt Liesbeth. “Elke dag staat hier wel iemand voor de deur met de vraag of ze hun kind achter mogen laten. Daar los je dus niks mee op. Wij geloven niet in grootschalige kindertehuizen. Daarom nemen we geen nieuwe kinderen meer aan en ligt ons beleid bij preventie.”

Project in het kort

Wie de kinderen wil helpen, moet de moeders helpen

Elke zaterdag komen kinderen uit de buurt bij Pachachaca spelen. Ook krijgen ze workshops en een maaltijd. “We zagen dat de kinderen er onverzorgd uitzien en vaak honger hebben. Ze schrokken enorm veel eten naar binnen tijdens de lunch, waardoor je weet dat ze ’s ochtends geen ontbijt hebben gehad. We hebben hun gezinssituatie in kaart gebracht en kwamen erachter dat de meeste kinderen in gebroken gezinnen wonen. Vader is vaak afwezig, er is veel alcoholisme en moeders hebben trauma’s door huiselijk geweld en misbruik. Meestal hebben deze vrouwen niet de kans gehad om naar school te gaan.”

Wie de kinderen wil helpen, moet de moeders helpen. Dat is het motto van Pachachaca. Liesbeth: “We willen dat de moeders zich er bewust van worden dat het anders kan in het leven en dat ze dat zelf voor elkaar kunnen krijgen. Wij helpen met een breed programma. Met praktische en juridische hulp, therapie en praatgroepen willen we hun zelfvertrouwen vergroten en leefsituatie verbeteren.” De vrouwen gaven daarbij aan dat ze behoefte hebben aan economische onafhankelijkheid. “Zelf voor een inkomen zorgen, niet meer afhankelijk zijn van hun man en de kinderen naar school kunnen sturen en zelf kunnen begeleiden. Dat zorgt voor een stukje waardigheid”, legt Liesbeth uit.

Zelf sieraden maken én verkopen

Vijftien moeders hebben zich opgegeven voor een opleiding sieraden maken van Pachachaca. Samen met de Nederlandse Yoreem Foundation willen we deze opleiding mogelijk maken door geld in te zamelen voor de aankoop van materialen, het inhuren van een leraar en sociaal werkers en het maken van promotiemateriaal. “De bedoelding is dat de vrouwen straks hun zelfgemaakte sieraden verkopen aan lokale souvenirswinkels of een eigen bedrijfje starten. Uiteindelijk komt dat de kinderen in deze vallei ten goede.”

De vrouwen van de Heilige Vallei kunnen jouw steun goed gebruiken? Help je mee?