In Nederland dragen veel mensen een bril. Om de zoveel tijd doen wij oogmetingen en als het nodig is, kopen we een nieuwe bril bij een opticien in de buurt. Wat voor ons doodnormaal is, is in Malawi uitzonderlijk.

Mensen met slechtziendheid worden in Malawi vaak niet of te laat geholpen. Het gevolg is dat kinderen niet goed mee kunnen doen in de klas en volwassenen arbeidsongeschikt raken.

Slecht zien en pijn

Neem het verhaal van de 12-jarige Chimwemwe Phiri. Zij heeft albinisme, een aandoening die voor oogproblemen zorgt. Ze had last van staar en fel licht doet pijn aan haar ogen. Hierdoor kon ze nauwelijks lezen en niet zien wat er op het schoolbord stond. Slechtziendheid is een ernstige handicap, terwijl met relatief lage kosten mensen eenvoudig geholpen kunnen worden.

Nauwelijks opticiens

In Malawi staat oogzorg nog in de kinderschoenen. Er zijn nauwelijks specialisten en opticiens. Door te weinig kennis en preventie zijn glaucoom en staar een groot probleem. Nu ook hier het voedingspatroon verandert en diabetes toeneemt, ontstaan er nog meer oogproblemen.

Een bril en begeleiding

Om daar verandering in te brengen is een nieuw project opgezet. De Malawiaanse oogzorgorganisatie BICO wil met steun van Lions Fight for Sight de zorg voor slechtzienden verder opbouwen in het noorden van het land. Het plan is om actief op zoek te gaan naar mensen met oogproblemen en ze te screenen. Als het nodig is krijgen mensen een operatie en hulpmiddelen zoals een bril of een loep. Ook krijgen ze begeleiding op school en thuis, zodat zij zelf én hun omgeving leren omgaan met hun visuele beperking. Het mooie is ook dat Nederlandse kennis op dit gebied wordt overgedragen aan de zorgverleners in een ziekenhuis in de regio.

Weer meedoen in de klas

Chimwemwe heeft inmiddels een staaroperatie gehad en kan dankzij een speciale bril goed zien. Zo fijn dat ze weer mee kan doen in de klas! Jij kunt helpen om dit voor veel meer mensen in Malawi mogelijk te maken. Mag ik rekenen op je steun?

Blantyre Institute for Community Outreach (BICO) is een Malawiaanse oogzorgorganisatie die zich al sinds 2008 inzet voor blinde en slechtziende mensen. Overal in Malawi is deze organisatie actief om oogzorg op te zetten. De afgelopen jaren heeft BICO centra opgericht in het noorden van het land om kinderen met oogproblemen te helpen. Dit nieuwe project is een vervolg daarop.

Lions Fight for Sight The Netherlands werkt sinds 1993 samen met Wilde Ganzen. Lions Fight for Sight is onderdeel van de internationale Lionsorganisatie, een club van 1,4 miljoen leden die zich wereldwijd inzet om anderen te helpen. De strijd tegen onnodige blindheid en de zorg voor slechtzienden is een zeer belangrijk doel van de Lions. Lions Fight for Sight heeft inmiddels honderdduizenden staaroperaties gefinancierd en klinieken gebouwd en ingericht. Heel veel slechtzienden hebben hierdoor een beter leven gekregen.

Project in het kort