In maart 2022 vroegen wij je steun voor een oogproject in Malawi. Want mensen met slechtziendheid worden in dit land vaak niet of te laat geholpen. Gelukkig is er goed nieuws te melden: honderden kinderen zijn inmiddels onderzocht, kregen een bril of zijn geopereerd.

In Nederland dragen veel mensen een bril. Om de zoveel tijd doen wij oogmetingen en als het nodig is, kopen we een nieuwe bril bij een opticien in de buurt. Wat voor ons doodnormaal is, is in Malawi uitzonderlijk. Het gevolg is dat kinderen niet goed mee kunnen doen in de klas en volwassenen arbeidsongeschikt raken.

Slecht zien en pijn

Neem het verhaal van de 12-jarige Chimwemwe Phiri. Zij heeft albinisme, een aandoening die voor oogproblemen zorgt. Ze had last van staar en fel licht doet pijn aan haar ogen. Hierdoor kon ze nauwelijks lezen en niet zien wat er op het schoolbord stond. Slechtziendheid is een ernstige handicap, terwijl met relatief lage kosten mensen eenvoudig geholpen kunnen worden.

Nauwelijks opticiens

In Malawi staat oogzorg nog in de kinderschoenen. Er zijn nauwelijks specialisten en opticiens. Door te weinig kennis en preventie zijn glaucoom en staar een groot probleem. Nu ook hier het voedingspatroon verandert en diabetes toeneemt, ontstaan er nog meer oogproblemen.

Een bril en begeleiding

Om daar verandering in te brengen is met steun van Wilde Ganzen dit nieuwe project opgezet. De Malawiaanse oogzorgorganisatie BICO en Lions Fight for Sight bouwen de zorg voor slechtzienden op in het noorden van het land. De eerste resultaten zijn veelbelovend! In 2022 zijn 1610 mensen onderzocht op oogproblemen. 272 mensen kregen een bril en 30 mensen ontvingen extra hulpmiddelen om bijvoorbeeld beter te kunnen lezen.

Ernstige oogproblemen

Ook is er een training gegeven door oogspecialist Karin van Dijk. Zij trainde de medewerkers van BICO, zodat ze nog betere zorg kunnen bieden. Belangrijk, want er werden bij verschillende screenings 27 kinderen gevonden die zulke ernstige oogproblemen hadden, dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. 19 kinderen onder de vijftien jaar werden geopereerd en acht kinderen kregen op andere manieren hulp.

Workshop albinisme

Tot slot organiseerde BICO een workshop voor mensen met albinisme. Bij deze workshop waren vertegenwoordigers van de overheid, andere hulporganisaties, zorgverleners en de media. Samen werd gekeken hoe mensen met albinisme beter geholpen kunnen worden.

Weer meedoen in de klas

Ook Chimwemwe heeft inmiddels een staaroperatie gehad en kan dankzij een speciale bril goed zien. Zo fijn dat ze weer mee kan doen in de klas. Dankjewel voor je steun! De komende jaren blijven we BICO steunen om oogzorg te verbeteren.

Blantyre Institute for Community Outreach (BICO) is een Malawiaanse oogzorgorganisatie die zich al sinds 2008 inzet voor blinde en slechtziende mensen. Overal in Malawi is deze organisatie actief om oogzorg op te zetten. De afgelopen jaren heeft BICO centra opgericht in het noorden van het land om kinderen met oogproblemen te helpen. Dit nieuwe project is een vervolg daarop.

Lions Fight for Sight The Netherlands werkt sinds 1993 samen met Wilde Ganzen. Lions Fight for Sight is onderdeel van de internationale Lionsorganisatie, een club van 1,4 miljoen leden die zich wereldwijd inzet om anderen te helpen. De strijd tegen onnodige blindheid en de zorg voor slechtzienden is een zeer belangrijk doel van de Lions. Lions Fight for Sight heeft inmiddels honderdduizenden staaroperaties gefinancierd en klinieken gebouwd en ingericht. Heel veel slechtzienden hebben hierdoor een beter leven gekregen.

Project in het kort