Annelise Mei is altijd vrolijk. Ze houdt ontzettend veel van de 56 kleuters die dagelijks naar haar kinderdagopvang komen. Toch heeft ze zorgen, want sluiting dreigt. Haar crèche is dringend aan renovatie toe.  

Dit project speelt zich af in Oudtshoorn, een stad van ruim 100.000 inwoners in West-Kaap, Zuid-Afrika. In de Nomonde Creche worden kinderen opgevangen uit de nabijgelegen townships. De wereld is hard in deze buurten. Door hoge werkeloosheid, veel alcoholmisbruik en geweld, groeien kinderen er op in een wereld met weinig liefde en uitzicht op een betere toekomst. 

Belangrijke plek voor kinderen

Ouders hebben wel wat anders aan hun hoofd dan inspelen op de behoeften van hun kroost. Daarom zijn kinderendagverblijven ontzettend belangrijk. Hier krijgen de kleuters wel de liefde en aandacht die ze nodig hebben. En dat is zeker het geval in de Nomonde Creche.  

Overheid dreigt met sluiting

Maar hun gebouw moet nodig worden aangepakt. Sinds 1994 is er niets gedaan aan onderhoud, simpelweg omdat er geen geld voor is. De maandelijkse subsidie van de overheid is ongeveer 1 euro per dag. Dit geld gaat op aan salarissen, maaltijden voor de kinderen en lesmateriaal. Maar deze bijdrage wordt stopgezet, omdat de crèche niet aan de gezondheids- en veiligheidseisen voldoet. Het is er simpelweg niet veilig meer om kinderen op te vangen.  

Renovatie en aanleg groentetuin

Reden voor de plaatselijke rotaryclub Oudtshoorn om in te grijpen. Samen met Stichting Platform Stedenband Oudtshoorn ZA uit Alphen aan den Rijn en Wilde Ganzen is het plan om het gebouw flink te renoveren. Ook de keuken krijgt een flinke verbouwing. Met een nieuwe groentetuin, een koelkast en kookapparatuur krijgen de kinderen straks elke dag een gezonde maaltijd. Natuurlijk wordt er ook geïnvesteerd in beter onderwijs, met lesmateriaal en opleidingen voor het personeel.  

Help je mee om deze belangrijke kinderdagopvang open te houden?  

Project in het kort