Emoties herkennen, praten over je eigen gevoelens en weten hoe je er mee om moet gaan. Dat is iets wat we allemaal zouden moeten leren als we jong zijn. Met Speak Up! krijgen leraren en kinderen in Kenia nu een training die hierbij helpt.

Rekenen en taal. Dat zijn belangrijke vakken op school, maar er is nog zoveel meer wat belangrijk is in het leven. In Kenia wordt daar niet echt in voorzien. Daar draait onderwijs vaak om de basisvakken. Training in sociale vaardigheden hoort daar niet bij. En dat is jammer. 

Zelfvertrouwen vergroten

“In een veilige omgeving oefenen met vaardigheden als opkomen voor jezelf, leren om ‘nee’ te zeggen en het benoemen van basale emoties is belangrijk om met vertrouwen de competitieve wereld in te stappen”, aldus Jacqueline Jumbe-Kahura van de lokale organisatie Lifting the Barriers (LIBA). 

Aisha and Friends

Om deze sociale vaardigheden over te brengen aan leraren zodat die er les in kunnen geven, kwam LIBA bij Aisha & Friends terecht. Deze Nederlandse organisatie ondersteunt kleine projecten in ontwikkelingslanden en heeft een eigen methode op het gebied van Life Skills ontwikkeld waarin Aisha een grote rol speelt. Aisha komt als vertrouwd gezicht terug in alle lessen en leert de kinderen hoe ze hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen. 

Wilde Ganzen steunde een pilot waarbij docenten van vier scholen in de regio Kilifi les krijgen in het geven van trainingen in sociale vaardigheden. Deze leraren geven hun kennis vervolgens door aan andere leraren. Speak Up! heet de training en bereikt zo’n tweeduizend kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar. 

Bedankt dat je hebt bijgedragen aan het zelfvertrouwen van kinderen in Kenia! 

Lifting the Barriers is opgericht om onderwijs op het platteland van Kenia te verbeteren. LIBA organiseert trainingen voor docenten om hun capaciteiten te verbeteren, met uiteindelijk als doel de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

Aisha & Friends steunt onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden en is opgericht door Mieke Linssen en Alberdine van de Hulsbeek. Zij hebben een eigen methode op het gebied van Life Skills ontwikkeld.

Project in het kort