De ouders van kinderen met een beperking in Seeduwa, Sri Lanka, wilden heel graag dat hun kroost naar school gaat en onderdeel uitmaakt van de maatschappij. Maar in hun buurt was geen school waar de kinderen naartoe kunnen. Tot nu toe.

Omdat geen enkele basisschool rolstoelvriendelijk is en leerkrachten op deze scholen niet weten hoe ze met een kind met een beperking om moeten gaan, dachten de ouders: dan bouwen we een eigen school. Hoe arm ze ook zijn, de ouders hadden zelf geld ingezameld voor de bouw van deze speciale school. Ook vonden ze de perfecte locatie bij het St. Thomas College. Dit is een bestaande school die aan ruim 1500 kinderen les geeft. Leerlingen uit arme gezinnen worden hier warm ontvangen en hoeven geen lesgeld te betalen als de ouders dat niet kunnen opbrengen.

Speciaal voor kinderen met een beperking

De rector van het St. Thomas Collega snapte het probleem van kinderen met een beperking en heeft samen met ouders het initiatief genomen om op zijn terrein deze speciale school te bouwen. Met steun van de Nederlandse stichting Medi-Aid kwam er een mooi plan waardoor kinderen tussen de 4 en 18 jaar met een lichte of een zware beperking les kunnen krijgen.

Kosten liepen op

De kosten voor de bouw liepen op, waardoor het totale budget ontoereikend was. Gelukkig was iedereen inventief. Er werd met veel enthousiasme in eigen regio geld opgehaald en Medi-Aid sprong bij. Nu staat er een gebouw dat toegankelijk is voor mensen in een rolstoelen, de klaslokalen hebben meubilair dat geschikt is voor deze kinderen en er zijn aangepaste toiletten.

Goed onderwijs

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat er goed les wordt gegeven. Daarom kregen de leerkrachten trainingen, zodat de kinderen zoveel mogelijk opsteken in de klas. Iedereen is gemotiveerd om de kinderen met een beperking een zo normaal mogelijk leven te geven. Zo wordt ervoor gezorgd dat deze leerlingen niet ergens afgezonderd  worden, maar veel in aanraking komen met de kinderen uit de andere klassen. Kinderen uit het reguliere onderwijs worden zelfs buddy van de kinderen met een beperking.

Een mooie kans!

Met dit project krijgen deze kids kansen die ze anders nooit zouden hebben gekregen. En andersom kunnen kinderen zonder een beperking leren zich beter in te leven. Hopelijk verdwijnt daarmee uiteindelijk het stigma in Sri Lanka dat kinderen met een beperking in een voorgaand leven iets verkeerd hebben gedaan en daarom straf hebben. Wie weet kunnen deze kinderen straks zelf geld verdienen. Dat zou enorm goed zijn voor hun eigenwaarde. Dank voor jouw bijdrage!

Project in het kort