Eind 2019 vroegen we je mee te helpen de droom van Ann Wekesa te laten uitkomen. Zij wil een ziekenhuis bouwen voor zwangere vrouwen en kinderen in Kenia. Inmiddels staat het gebouw er. Maar het is door de coronapandemie nog niet gelukt om het af te bouwen.

Ann Wekesa groeide op in een arm gezin met acht broers en zussen. Zelf verloor ze haar vader toen ze zeven was. “Hij had een beroerte, veroorzaakt door hoge bloeddruk. Zijn dood had gemakkelijk voorkomen kunnen worden als hij de juiste zorg en medicijnen had gekregen”, vertelt ze.

Wie arm is heeft het moeilijk

Maar in Kenia krijgt niet iedereen dezelfde zorg. Wie rijk is, redt zich wel. Maar wie arm is heeft het moeilijk. Het motiveerde Ann om zelf keihard aan haar toekomst te werken. Ze werd dokter om mensen zoals haar vader te kunnen helpen.

Ann Wekesa in de Mercal Clinic in Kenia.
Ann Wekesa in de Mercal Clinic in Kenia.

‘Die dag brak mijn hart’

Een paar jaar geleden kwam er een zwangere vrouw in de kliniek waar Ann werkt die smeekte om hulp. “We zagen dat het goed mis was, maar we hadden geen operatiekamer en ook niet de juiste instrumenten om haar te helpen. We wilden haar doorsturen naar het ziekenhuis in de regio, maar dat was ver weg en hoe regel je vervoer? De vrouw verloor haar baby en die dag brak mijn hart…”

Een eigen ziekenhuis

Het motiveerde Ann om een eigen ziekenhuis in het uiterste westen van Kenia te bouwen. Met steun van stichting KeniaHealth en Wilde Ganzen werd een plan opgesteld om een centrum te bouwen waar jaarlijks 5.000 zwangere vrouwen en jonge kinderen geholpen kunnen worden. Wij zochten 5.000 donateurs die mee wilden helpen dit plan mogelijk te maken.

Tegenslagen door corona

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder. Het goede nieuws is dat het gebouw er staat. Maar er waren nogal wat problemen, waardoor dit project nog lang niet af is en het ziekenhuis dus voorlopig ook nog niet open kan. Door de coronamaatregelen in Nederland was het voor stichting KeniaHealth erg moeilijk om geld in te zamelen voor dit project. Er konden geen bijeenkomsten en andere activiteiten worden georganiseerd. In Kenia moesten door de lockdowns vanwege corona bouwwerkzaamheden worden uitgesteld. Ook waren er extreme prijsstijgingen, waardoor er nog minder geld beschikbaar was voor de bouw.

Vastbesloten om door te gaan

Ann geeft niet op. Nu het gebouw er staat, is ze vastbesloten om het ziekenhuis open te krijgen. Er zijn nieuwe plannen gemaakt om de financiering rond te krijgen voor het afbouwen en inrichten van het centrum. Al die plannen gaan de komende tijd gefaseerd uitgevoerd worden. Zodra het ziekenhuis opengaat, laten we je het weten. Want die moeders en kinderen verdienen de beste zorg die mogelijk is!

Project in het kort