“Als wij voor jullie een voetbalteam gaan opzetten, gaan jullie dan je best doen op school?” Jaaaaa! Juichten de straatkinderen in Medellín, een grote stad in Colombia. Het project is zo’n groot succes, dat er inmiddels elf voetbalteams zijn. Met onze steun is er een sportveld aangelegd.  

“Ik ben geen goede speler, maar ik hou van voetballen”, zegt de 15-jarige Dahiana Aguirre. Al vier jaar doet ze mee aan bijna alle activiteiten van Fundación Caminos. Deze Colombiaanse organisatie biedt kinderen een uitgebreid programma van sport, cultuur en onderwijs en geeft ouders hulp bij de opvoeding. Dahiana: “Voetbal is mijn passie en Fundación Caminos mijn tweede thuis. Ik krijg er alle hulp die ik nodig heb. Zo heb ik geleerd beter te praten. Vroeger was ik heel verlegen en nu durf ik veel meer dingen te zeggen.” 

2 meisjes met voetbalshirts en bal op een straatvoetbalveldje in Colombia.
Het nieuwe veld biedt alle ruimte.

Misbruik en verslaving

De kinderen die hier komen voetballen, komen uit gezinnen met huiselijk geweld, seksueel misbruik en verslaving. Hun ouders stimuleren de kinderen niet om iets van hun leven te maken. Sebastián Cartagena (13) heeft meer geluk. Hij is vijf jaar geleden bij Fundación Caminos terecht gekomen, doet het goed op school en is keeper. Sporten is voor hem vele malen beter dan thuis zitten: “Hier maak ik vrienden en trainen we als team. We helpen elkaar en proberen elke wedstrijd te winnen.” 

Naar school gaan is een voorwaarde. Ieder kind krijgt hulp en advies, zodat ze uiteindelijk zelf in staat zijn een keuze te maken voor een vakopleiding of een baan. “We leren ze discipline”, legt coach Diego Benítez uit. Zelf komt hij uit deze buurt. “Zonder dit project denk ik dat zestig procent problemen zou hebben met drugs en alcohol of aangesloten zou zijn bij een van de criminele bendes in de wijk. Hier vinden ze een nieuwe, positieve familie.” 

Een eigen sportveld

Fundación Caminos wordt gesteund door stichting Straatkinderen Medellín. Ze maakten gebruik van twee sportvelden in de buurt. De velden zijn zanderig en er liggen rotsen. Uitbreiden kon niet, omdat er al 33 trainingen per week zijn. Daarom wilden ze graag een eigen sportveld aanleggen, zodat er meer activiteiten georganiseerd kunnen worden. Naast voetbal droomden ze van basketbal, volleybal en veldtennis. Inmiddels is het gelukt dit nieuwe veld aan te leggen en trainen er elke dag nieuwe kampioenen. Als er even geen trainingen zijn wordt het veld verhuurd, zodat de organisatie minder afhankelijk wordt van Nederlandse hulp.

Project in het kort