“Als wij voor jullie een voetbalteam gaan opzetten, gaan jullie dan je best doen op school?” Jaaaaa! riepen de straatkinderen in Medellín, een grote stad in Colombia. Het project is zo’n groot succes, dat er inmiddels elf voetbalteams zijn. Nu willen ze graag een eigen sportveld aanleggen. Daar kunnen ze nog wel wat support bij gebruiken.

“Ik ben geen goede speler, maar ik hou van voetballen”, zegt de 15-jarige Dahiana Aguirre. Al vier jaar doet ze mee aan bijna alle activiteiten van Fundación Caminos. Deze Colombiaanse organisatie biedt kinderen een uitgebreid programma van sport, cultuur en onderwijs en geeft ouders hulp bij de opvoeding. Dahiana: “Voetbal is mijn passie en Fundación Caminos mijn tweede thuis. Ik krijg er alle hulp die ik nodig heb. Zo heb ik geleerd beter te praten. Vroeger was ik heel verlegen en nu durf ik veel meer dingen te zeggen.”

Project in het kort

Misbruik en verslaving

De kinderen die hier komen voetballen, komen uit gezinnen met huiselijk geweld, seksueel misbruik en verslaving. Hun ouders stimuleren de kinderen niet om iets van hun leven te maken. Sebastián Cartagena (13) heeft meer geluk. Hij is vijf jaar geleden bij Fundación Caminos terecht gekomen, doet het goed op school en is keeper. Sporten is voor hem vele malen beter dan thuis zitten: “Hier maak ik vrienden en trainen we als team. We helpen elkaar en proberen elke wedstrijd te winnen.”

Naar school gaan is een voorwaarde. Ieder kind krijgt hulp en advies, zodat ze uiteindelijk zelf in staat zijn een keuze te maken voor een vakopleiding of een baan. “We leren ze discipline”, legt coach Diego Benítez uit. Zelf komt hij uit deze buurt. “Zonder dit project denk ik dat zestig procent problemen zou hebben met drugs en alcohol of aangesloten zou zijn bij een van de criminele bendes in de wijk. Hier vinden ze een nieuwe, positieve familie.”

Een eigen sportveld

Fundación Caminos wordt gesteund door stichting Straatkinderen Medellín. Ze maken gebruik van twee sportvelden in de buurt. De velden zijn zanderig en er liggen rotsen. Uitbreiden kan niet, omdat er al 33 trainingen per week zijn. Daarom willen ze graag een eigen sportveld aanleggen, zodat er meer activiteiten georganiseerd kunnen worden. Naast voetbal dromen ze al van basketbal, volleybal en veldtennis. Dat eigen veld kunnen ze ook gaan verhuren aan andere partijen, zodat de organisatie minder afhankelijk wordt van Nederlandse hulp.

Help je mee dit succesvolle project uit te breiden?

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.