In 2018 vroegen we je aandacht voor de uitbreiding van een technische school in India. Nu, twee jaar later zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en kan de school open, mits de coronamaatregelen dat toelaten.

Veel jongeren in India stoppen na hun vijftiende jaar met het volgen van onderwijs. Zij hebben dan de onderbouw van het voortgezet onderwijs doorlopen en stappen niet over naar de bovenbouw. Ze behoren tot de groep mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staat. Door discriminatie zijn hun kansen om verder te studeren minimaal. Ze hebben geen andere keuze dan aan het werk te gaan, om zo hun ouders te helpen het hele gezin te onderhouden.

Project in het kort

De schoolverlaters hebben geen diploma en zijn nergens voor gekwalificeerd. Als ongeschoolde arbeidskrachten komen ze alleen maar in aanmerking voor de slecht betaalde banen. Zeker in deze coronacrisis is dat een groot nadeel: ze komen gelijk op straat te staan als er geen werk is en kunnen geen geld sparen voor tegenvallers. De lokale organisatie VTRC komt samen met de Nederlandse stichting Sari voor deze jongeren op.

Een nieuwe technische school in India.
Een prachtig nieuw gebouw!

In 2013 heeft Wilde Ganzen samen met stichting Sari geholpen bij de bouw van een technische school bij de stad Madurai. VTRC heeft jongens en hun ouders overgehaald om toch verder onderwijs te volgen en een vak te leren. Op deze technische school Krupa voltooien nu elk jaar meer dan 50 jongens een opleiding als automonteur of elektricien. Nog voordat ze helemaal klaar zijn, hebben ze allemaal al een baan en ziet hun toekomst er een stuk zonniger uit!

Uitbreiding met opleidingen waar je wat aan hebt

Er is erg veel belangstelling voor deze opleidingen en daarom hebben we de technische school geholpen uit te breiden met opleidingen tot lasser en aircomonteur, momenteel veelgevraagde beroepen. Er zijn nieuwe praktijklokalen gebouwd worden voor deze studies.

De bouw liep vertraging op waardoor de erkenning als opleiding pas in juni 2020 gedaan kan worden en de studenten pas in het nieuwe schooljaar kunnen beginnen, als tenminste de coronamaatregelen opgeheven zijn. De school is ondertussen druk bezig contacten te leggen met bedrijven voor stages.

De school functioneert verder al goed, dus ook deze opleiding zal ongetwijfeld studenten trekken en ze een goede kans geven op de arbeidsmarkt. Bedankt voor je steun!