“We hadden een voorstel ingediend voor de bouw van 129 washuisjes met toiletten, maar doordat we op de kosten konden besparen hebben we er uiteindelijk 147 kunnen bouwen!” Herbert van Loon (43) van Stichting Help Flores! vertelt over een goed gelukt project in Indonesië.

“Ik heb een vrouw van in de negentig de hand geschud, toen ze mij haar nieuwe toilet- en washuisje liet zien. Ze zei niks, maar ze had de tranen in de ogen en wilde mijn hand niet loslaten. Ik kan er nog stil van worden”, vertelt Van Loon. “Deze vrouw had nog nooit in haar leven een toilet gehad. Voor haar betekent het een enorme hygiënische verbetering, maar het is vooral belangrijk voor de waardigheid en veiligheid van haar familie.”

Project in het kort

Van Loon kent het eiland Flores erg goed en voelt zich nauw betrokken bij de bevolking. “Ik heb er een half jaar gewoond voor mijn opleiding HTS Bouwkunde en meegeholpen een ziekenhuis opnieuw op te bouwen na een aardbeving. Het heeft mij doen inzien dat je met weinig heel gelukkig kunt zijn, veel gelukkiger dan wij hier in Nederland waar we altijd maar meer willen hebben. Indonesië voelt als thuiskomen en bij elke aardbeving of ramp stond ik in de startblokken om iets voor het land te doen.”

Hoge nood

“Het regering op het eiland Flores heeft een groot tekort aan financiële middelen om alle problemen op te lossen”, legt Van Loon uit. “In het dorp Lela zijn we daarom begonnen met de bouw van washuisjes, met een toilet en wasgelegenheid. Andere dorpen zagen dat en vroegen of ze met dit project mee mochten doen. Onze zusterorganisatie YHF heeft alle aanvragen beoordeeld en gekeken waar de nood het hoogst is. Dat was in het dorp Hewokloang, hier wonen mensen in verpauperde bamboehutjes en kunnen ze maar net rondkomen van de opbrengst van hun stukje landbouwgrond.”

Meer toiletten voor hetzelfde geld

Wie een eigen toilet wilde, moest zelf de handen uit de mouwen steken. Van Loon: “Het moet eigen worden, dan ben je er veel zuiniger op. Dus iedereen moest meehelpen bij de bouw. Dat scheelde ook nog eens in de kosten, waardoor we meer toiletten hebben kunnen bouwen voor hetzelfde geld.

We hebben ook een timmerman opgeleid zodat die het onderhoud kan doen.” Het resultaat maakt Van Loon trots. “Mensen hoeven niet meer achter een boom hun behoefte te doen, waardoor ziektes minder kans krijgen en de omgeving schoner wordt. Bij de oplevering was er een groot feest, waar ook hoge politici van het eiland bij aanwezig waren. Ik hoop dat de overheid nu mee gaat helpen om nog veel meer toiletten te bouwen.”

Vier mannen bouwen aan nieuwe toiletten in Indonesië.
De toiletten in aanbouw: de fundering is gemaakt van bamboe.
Een meisje poseert voor een nieuw gebouwde wc in Indonesië.
Het resultaat mag er zijn!