Sleuven graven en grond afvoeren voor de bouw van een nieuwe waterput en toiletten. Geen dagelijkse kost voor de meisjes van de Poramadala school. Toch deden ze fanatiek mee aan de bouw van een waterput en sanitaire blokken bij hun school.

Nieuwe schone toiletten

Er waren meisjes die niet naar school kwamen als ze ongesteld waren;  dit is niet ongewoon in Sri Lanka. Die tijd is door de nieuwe toiletten gelukkig voorbij. Het onderwijs in dit land is gratis maar er zijn veel scholen waar geen drinkwater beschikbaar is. Vaak zijn de toiletten oud en vervallen en kun je nergens je handen kan wassen.

Project in het kort

Stichting Kansarmen Sri Lanka pakt deze problemen grondig aan. Ze hebben al bij meer dan 300 scholen waterputten aangelegd. Putten van beton, voorzien van een elektrische pomp, die worden afgedekt met een sluitende deksel. Ook bouwen ze met ouders en leerlingen toiletblokken en betonnen wastafels.

Een meisje haalt water uit een waterput in Sri Lanka.
Een meisje haalt water uit een waterput in Sri Lanka.

Les in Hygiëne

Handen wassen is belangrijk na toiletbezoek; dus krijgen de kinderen ook les in hygiëne. Sommige scholen hebben een moestuin die met het water uit de put besproeid kan worden. En dat niet alleen. De mensen van Kansarmen Sri Lanka Foundation houden ter plekke het onderhoud bij van alle watervoorzieningen die ze gerealiseerd hebben. Door al deze oplossingen zijn er veel minder kinderen ziek en gaat het met de meeste kinderen veel beter op school. #gelukt!

Nicolette van Dam ging voor de Postcode Loterij en Wilde Ganzen kijken in Sri Lanka.

Een betonnen waterpunt in aanbouw in Sri Lanka.
De pomp moet flink diep de grond in.
Een betonnen waterpunt in aanbouw in Sri Lanka voor toiletten
De betonnen constructie wordt op zijn plaats gehesen.
De motor van een betonnen waterpunt in aanbouw in Sri Lanka.
De put wordt aangedreven met een elektrische pomp.
De nieuwe waterput is af voor de toiletten en schoon water
Het eindresultaat!
Schoon water en toiletten voor school in Sri Lanka
Eindelijk stromend, schoon drinkwater!