Nog maar een paar jaar geleden kon de 13-jarige Towhid uit Bangladesh niet lopen en praten. Hij had geen vriendjes om mee te spelen en ging niet naar school. Vanwege zijn beperking werd hij verwaarloosd en zag niemand wat hij allemaal wél kon.  

Towhid heeft celebrale parese. Zijn hersenen zijn rond zijn geboorte beschadigd geraakt, waardoor hij geen goede controle heeft over zijn spieren. Zo moest hij van jongs af aan uit bed worden getild en overal bij geholpen worden.  

In Bangladesh worden kinderen met een beperking én hun ouders met de nek aangekeken. Het gevolg: kinderen groeien eenzaam en alleen op. 

Op een dag kreeg hij eindelijk hulp

Op een dag zag een vrijwilliger van de organisatie Friendship de jonge Towhid voor zijn huis spelen met wat zand. Dat was het begin van een grote verandering. Hij kreeg dankzij Friendship voor het eerst in zijn leven fysiotherapie en aangepaste hulpmiddelen. 

Zijn ouders kregen hulp bij de opvoeding. Kinderen uit de buurt leerden Towhid kennen en werden gestimuleerd om met hem te spelen. Ook werd er een aanvraag bij de overheid ingediend voor financiële ondersteuning. Elke maand krijgt de familie nu een uitkering.  

Prachtige resultaten door iedereen erbij te betrekken

Wilde Ganzen is onder de indruk van de resultaten van Friendship. Sinds 2020 zijn zij actief op zoek gegaan naar mensen met een beperking. In moeilijk te bereiken deltagebieden zijn zij de enige hulpverleners voor een groep mensen die voorheen nooit gezien of gehoord werden. Deze groep krijgt eindelijk medische hulp en onderwijs.  

Maar wat dit project vooral zo sterk maakt, is de focus op de gemeenschap. Door de ouders te helpen, buren erbij te betrekken, leraren te onderwijzen en de overheid aan te spreken, verdwijnen vooroordelen en komt er echte verandering! 

Towhid loopt zelfstandig en gaat naar school

Met jouw steun willen we dit project dan ook fors uitbreiden, zodat straks 4.000 mensen met een beperking dezelfde kansen krijgen als Towhid. Hij gaat sinds een jaar naar school en loopt de weg er naartoe helemaal zelfstandig, mét een grote glimlach op zijn gezicht. Dat geluk wensen wij zoveel meer kinderen toe. Jij ook?   

 

Project in het kort