Om de gezondheidszorg te verbeteren is het van groot belang om zorgmedewerkers op te leiden. Dat is zeker het geval in Sierra Leone. In afgelegen gebieden heeft medisch personeel onvoldoende kennis en vaardigheden. Artsen werken veel liever in de steden.

Het kleine land Sierra Leone ligt aan de Atlantische Oceaan in Afrika. Het klimaat is er heerlijk warm, de bossen zijn groen en op de stranden wuiven de palmbomen. Maar achter de mooie plaatjes schuilt een harde werkelijkheid. Het land voelt nog de naweeën van een lange oorlog, twintig jaar geleden. Meer recentelijk werd het land getroffen door een ebola-uitbraak en de bevolking moet nog de klap opvangen van de coronacrisis, waardoor toeristen massaal wegbleven.

Hoge moedersterfte

De gezondheidszorg is ondermaats, zeker buiten de steden. Per 100.000 geboortes komen daardoor bijvoorbeeld 1360 moeders te overlijden. Ter vergelijking: in Europa zijn er 16 moedersterftes per 100.000 geboren kinderen.

Succesvol trainingsprogramma

Om met name chirurgie en verloskundige zorg te verbeteren zet organisatie CapaCare in heel het land trainingsprogramma’s op. Door nauw samen te werken met lokale klinieken en de overheid, heeft dit trainingsprogramma al een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van levensreddende zorg.

Medisch personeel dat door CapaCare wordt opgeleid, moet stage lopen in ziekenhuizen op het platteland. Daar is nieuwe medische kennis het hardst nodig. Ervaren artsen en ander medisch personeel werken zelf namelijk het liefst in de steden, niet ergens op een afgelegen plek. Om deze studenten in verschillende klinieken te bezoeken en de kwaliteit van het programma te monitoren, wil CapaCare graag een auto aanschaffen.

Duurzaam project

Op zich is een auto natuurlijk niet zo duurzaam, maar de gedachte erachter is dat wel. Met een auto kunnen trainers hun studenten ter plekke begeleiden. Dit komt op termijn ten goede aan duizenden mensen op het platteland, vaak de allerarmsten in Sierra Leone.

Steun je dit mooie project? Samen kunnen we de zorg verbeteren, waardoor kennis wordt verspreid en zorgmedewerkers levens kunnen redden!

CapaCare Sierra Leone is een humanitaire non-profit organisatie die zich inzet voor medisch onderwijs en opleidingen in Sierra Leone.

CapaCare Nederland is opgericht in 2020. Alle betrokken bestuursleden hebben werkzaamheden verricht als tropenarts voor een periode van minimaal 12 maanden in Sierra Leone. Hun ervaringen vormen een sterke motivatie om de medisch zorg en het trainingsprogramma van CapaCare te ondersteunen.

Project in het kort