Een succesvol trainingscentrum in Ghana geeft voormalige straatmeisjes een opleiding en wil nu uitbreiden met een eigen kapperszaak, kledingmakerij en winkel.

Elke dag trekken meisjes uit de arme noordelijke regio’s van Ghana naar de steden om werk te zoeken. Ze kunnen nergens terecht en slapen op straat of in overvolle containers. Ze lopen het risico op uitbuiting, (seksueel) geweld en komen op straat allerlei andere gevaren tegen.

Succesvol afgestudeerd

Het Vocational Training Centre in Kumasi biedt deze meisjes een driejarig trainingsprogramma aan en geeft ze daarmee de kans een vak te leren. Al meer dan veertig meisjes hebben de opleiding kledingmaker, kapper of cateraar succesvol afgerond. Zij slaagden met vlag en wimpel voor het nationale examen. Nu kunnen ze zelfstandig aan de slag en een eigen inkomen verdienen.

Aan de slag in eigen bedrijfjes

De volgende stap die het trainingscentrum wil zetten is de bouw van een kapperszaak, kledingmakerij en verkooppunt voor snacks en maaltijden. Hier kunnen de afgestudeerde meisjes waardevolle werkervaring opdoen, leren hoe ze een succesvolle onderneming moeten runnen, een klantenkring opbouwen en werken aan een bedrijfsstrategie.

Het centrum ligt aan een doorgaande weg, dus er zijn genoeg potentiële klanten aanwezig. Dit geeft de meisjes de kans hun eigen producten te verkopen en gelijk na de studie geld te verdienen. Tachtig procent van de inkomsten mogen de meisjes zelf houden, twintig procent is voor de opleiding en het onderhoud. Natuurlijk kunnen nieuwe meisjes er straks ook stage lopen, waardoor ze nog beter voorbereid het examen kunnen maken.

Meer zelfvertrouwen

Help je mee de zelfredzaamheid van deze voormalige straatmeisjes te vergroten? Ze krijgen namelijk niet alleen werkervaring, maar leren ook bedrijfskunde en marketing. De meisjes leren ook om samen te werken, het werk te organiseren, oog te hebben voor de klanten en elkaar te evalueren. Kortom: echt leren in de praktijk! Zo bouwen de meisjes hun zelfvertrouwen op en kunnen ze daarna zelfverzekerd hun weg in het leven vervolgen. Bedankt alvast voor je bijdrage!

Project in het kort