Een populaire crèche in het Zuid-Afrikaanse dorpje Volmoed is uitgebreid met een derde lokaal, speeltoestellen en watertanks.

20 kilometer bij Oudtshoorn vandaan ligt in het zuiden van Zuid-Afrika het dorp Volmoed. De bevolking is er arm en ouders moeten beide werken om rond te komen. De kinderopvang was tot voor kort erg slecht en onveilig. Dat was reden voor sociaal betrokken ondernemers uit de buurt om een nieuwe crèche te bouwen. Als iedereen bijdraagt, kan er veel ontwikkeld worden ten goede van de kinderen en ouders, is hun motto.

Nog nooit zulk mooi ‘gras’ gezien

Met steun van Wilde Ganzen is deze populaire crèche uitgebreid met een extra lokaal, zodat nog eens tientallen extra kinderen hier een mooie en vooral veilige speelplek hebben. Dankzij een veranda kunnen de kinderen buiten spelen zonder te verbranden. Deze kinderen zijn trouwens helemaal blij met het ‘gras’, onder de veranda. Dit is iets wat ze nog nooit eerder hadden gezien, want thuis hebben ze geen grasveld in hun tuin of buurt. En de speeltuin bij de crèche is uitgebreid met mooie speeltoestellen.

Er is ook een groentetuin bij deze opvang. Daar zijn twee watertanks gebouwd voor bewatering van de planten. Van de oogst worden gezonde maaltijden gemaakt voor de kinderen.

Stroom is nog een probleem

Het wat niet helemaal geregeld is, is de stroomvoorziening. Het plan is om zonnepanelen aan te schaffen, maar de overheid moet nog elektriciteit aanleggen. Als dat geregeld is kunnen de koelkast en airco straks draaien zonder dat het extra geld kost.

Dit mooie project kon niet uitgevoerd worden dankzij jouw steun, die van de Rotary in Zuid-Afrika, de Rotary van Alphen a/d Rijn en stichting Platform Stedenband Oudtshoorn ZA.

Project in het kort