Een goed lopende vakopleiding in Mozambique wil graag investeren in de kwaliteit van hun onderwijs.

In de stad Milange, dichtbij de grens met Malawi, staat het Sophia Vocational Training Institute. Hier worden sinds 2012 verschillende vakopleidingen aangeboden, zoals kledingmaken, ICT, Engels, bedrijfsadministratie, lassen en elektronica.

Jongeren zelfredzaam maken

Deze vakschool wordt gerund door de lokale organisatie ESPANOR. Zij focussen zich op onderwijs in deze arme regio. In samenwerking met de Nederlandse organisatie Verburg Charity is de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in vakonderwijs, om zo ‘van kostgangers, kostwinners te maken’. Er is een prachtige vakschool neergezet, die erop gericht is om jongeren zelfredzaam te maken.

Kwaliteit onderwijs verder verbeteren

Dagelijks komen er duizend leerlingen naar de onderwijscampus. Om de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren is de wens van de school om een cafetaria te bouwen. Hier kunnen leerlingen en onderwijzend personeel straks een hapje eten halen. Ook willen ze graag een kinderdagverblijf bouwen, zodat ouders les kunnen geven of zelf naar school kunnen, terwijl hun jonge kinderen spelenderwijs en op een veilige plek kunnen leren. Daarnaast is een deel van het budget bedoeld voor investeringen in apparatuur voor het laboratorium van de school en voor een adequaat softwarepakket voor de boekhouding.

Ook de school wordt zelfredzaam

Met jouw bijdrage kunnen we het vakonderwijs in de regio verder bevorderen. Bovendien zorgen de inkomsten van het cafetaria en het kinderdagverblijf er voor dat de school op lange termijn minder afhankelijk wordt van buitenlandse hulp. Zo worden niet alleen de leerlingen zelfredzaam, maar de school ook! Help je mee?

Project in het kort