In de miljoenenstad Kumasi leven zo’n 20.000 kinderen en jong volwassenen op straat. Ze hebben geen ouders meer of hun ouders kunnen niet voor hen zorgen. “In het straatleven proberen ze iets te verdienen”, vertelt Emmanuel Adu-Ampong van Stichting Adamfo Ghana. “Maar ze worden continu blootgesteld aan gevaren zoals criminaliteit, drugs en (seksueel) geweld. Te eten hebben ze nauwelijks, laat staan een toekomstperspectief.”

Mede dankzij de stichting Adamfo Ghana en de lokale partnerorganisatie Catholic Archdiocese of Kumasi, is het gelukt om een extra verdieping te bouwen op het opvangcentrum voor meisjes en jonge vrouwen – de meest kwetsbare groep in Ghana. Met deze verdieping kunnen er in totaal 60 meiden terecht.

In het opvanghuis krijgen de meisjes en jonge vrouwen een veilige slaapplaats, eten en zorg. Ook leren ze er lezen, schrijven en rekenen en worden ze getraind in het vak van kledingmaakster of kapster. Naast school is er aandacht voor gezondheid, traumaverwerking en zelfverdediging. “Dat alles is ontzettend belangrijk want dit is dé kans op een toekomstperspectief voor deze vaak beschadigde kinderen.” Het verblijf en opleiding duurt twee jaar. Daarna worden de meiden begeleid om bij familie of zelfstandig te gaan wonen en hun eigen inkomen te verdienen zodat er weer een nieuwe groep straatmeiden in het centrum kan komen.”

Project in het kort