Uitbreiding van het praktijklokaal in een ziekenhuis in Oeganda

De 20-jarige Nandawula Nusula droomt er van om verloskundige te worden, zodat ze zwangere vrouwen in Oeganda bij de bevalling zo goed mogelijk kan helpen. Jarenlang heeft haar hele familie geld gespaard om haar opleiding te kunnen betalen. Nu volgt ze met veel plezier lessen verpleeg- en verloskunde in het Villa Maria Hospital. Er is alleen een groot probleem: de school is veel te klein om alle studenten goed les te kunnen geven en ze succesvol te laten afstuderen.

“De kwaliteit van de opleiding in Villa Maria is nu nog erg hoog, net als het slagingspercentage. Meisjes én jongens uit het hele land komen naar dit ziekenhuis”, vertelt Josje de Jong (73). Zij heeft zelf vier jaar als docent verpleegkunde op de school in Oeganda gewerkt en steunt met stichting Weeraba de school van het ziekenhuis.

Project in het kort

Studenten zetten na opleiding vaak zelf een kliniek op

“Het is een hele moderne opleiding, ze leren alles over malaria, hygiëne, veilig drinkwater en aidspreventie”, legt De Jong uit. De meeste leerlingen gaan na hun scholing terug naar het dorp waar ze vandaan komen en zetten daar een eigen kliniek op. Zo helpen ze de hele gemeenschap en geven ze hun kennis door.”

Naast Nandawula zijn er nog 234 studenten die de opleiding verpleegkunde volgen. “Wij kunnen in het huidige praktijklokaal niet al onze studenten de medische handelingen leren die ze later nodig hebben”, zegt Caroline Nabasinga (50), de directrice van de school bij het ziekenhuis. “We hebben niet genoeg ruimte, we kunnen geen nieuwe lessen aanbieden en het praktijk- en examenlokaal voldoet niet meer aan de eisen van de overheid.”

Voor goede lessen zijn nieuwe lokalen nodig

Om het voortbestaan van de opleiding te garanderen is het noodzakelijk dat er uitgebreid wordt. Alleen dan kunnen studenten oefenen hoe ze een infuus moeten aanleggen en hoe ze een zwangere vrouw zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij de bevalling. Leerlingen van het Villa Maria Hospital in Oeganda

“De medewerkers van het ziekenhuis doen er alles aan deze uitbreiding zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen”, vertelt De Jong. “Ze zamelen geld in door op de grond naast het ziekenhuis mais te verbouwen en koeien, varkens en kippen te houden. Het busje van het ziekenhuis wordt ingezet als taxi.” “Met succes”, zegt Nabasinga: “Wij hebben als ziekenhuis ruim 12.000 euro gespaard.”

Maar dit is niet genoeg voor de bouw van de lokalen. Er is in totaal 50.713 euro nodig voor de uitbreiding. Wil je meehelpen? Samen kunnen we de droom van Nandawula en haar medestudenten waarmaken. Alvast bedankt voor je steun.

Josje de Jong poseert voor camera.

Josje de Jong

Particulier Initiatief

Stichting Weeraba

Home