In Medellín, Colombia is een voetbalveld aangelegd voor kinderen uit de omringende arme wijken. Zo krijgen ze niet alleen meer plezier in het leven, ze leren ook samenwerken, sluiten vriendschappen én doen het beter op school.

Medellín is de op een na grootste stad van Colombia, met ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Veel kinderen in de buitenwijken hebben te maken met armoede, huiselijk geweld, verwaarlozing, misbruik en verslaving.

De problemen van straatkinderen

Deze kinderen worden door hun ouders helemaal niet aangemoedigd of uitgedaagd om hun leven te verbeteren. Zo herhaalt de geschiedenis zich en blijven de meeste kinderen in dezelfde armoede leven als hun ouders. Vaak komen ze op straat terecht, raken verslaafd, meisjes worden jong zwanger en stoppen met school.

Voetbalveld is groot succes

Fundación Caminos is een organisatie die opkomt voor deze kinderen en voetbal inzet om kinderen een veilige plek te bieden waar ze kunnen spelen en gemotiveerd worden om door te zetten. Wilde Ganzen heeft al eens eerder de aanleg van een nieuw sportveld gesteund. Dat was een groot succes. Kinderen bloeiden op en gingen het beter doen op school.

Een veilige plek voor ontwikkeling

Ditmaal is een rotsig, zanderig en vuil veld omgetoverd tot een veilig voetbalveld, waar kinderen onder toezicht kunnen sporten. En waar ze gestimuleerd worden om onderwijs te volgen en alles uit het leven te halen wat mogelijk is.

Enthousiaste tweeling

De lokale projectpartner vertelde over een tweeling van twaalf jaar die woont bij een moeder die niet echt om ze geeft: “De voetbalcoach is een vaderfiguur voor de twee jongens. Toen we om hulp vroegen bij de aanleg van het voetbalveld, waren ze er meteen. Ze kwamen als eerste aan en bleven de hele dag. Ze aten gretig de bonensoep die we aan alle vrijwilligers voorschotelden. Ze zijn erg trots op hun sportveld en voelen zich er eigenaar van. Deze kinderen zouden zonder voetbal op straat rondzwerven en bij de bendes terechtkomen. Dit soort activiteiten en het feit dat we vanuit de stichting deze kinderen motiveren om naar school te gaan, maakt een groot verschil in hun leven.”

Ook op andere plekken in arme buurten in Medellin wil de organisatie nieuwe voetbalteams opzetten en geschikte coaches aantrekken. Zo leren nog meer kinderen vaardigheden waarmee ze hun toekomstige levensdoelen kunnen bereiken.

Mooi dat dit balletje zo rolt!

Fundación Caminos biedt kinderen in Colombia een uitgebreid programma met pedagogische activiteiten, sport-, recreatieve en culturele activiteiten in een veilige omgeving. Tijdens deze activiteiten, maken ze de kinderen bewust dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen toekomst.

Straatkinderen Medellín steunt de activiteiten van Fundación Caminos in Colombia op het gebied van sport, recreatie en cultuur.

Project in het kort