Femmes battantes. Strijdbare vrouwen. Zo noemen ze zichzelf, de twintig vrouwen die in Burkina Faso hun eigen geld willen verdienen om voor hun gezin te kunnen zorgen. Ze wilden graag kippenboer worden. Hoe gaat het nu met ze?

Een paar jaar geleden moedigde vrouwenorganisatie ABFB vrouwen in de plaats Goué aan om te bedenken op welke manier ze zelf hun leven kunnen verbeteren. De vrouwen wisten het wel. Unaniem zeiden ze geld te willen verdienen met het fokken van kippen. Kippenvlees en eieren zijn namelijk goed te verkopen en vormen daarnaast ook nog eens een goede aanvulling op het eenzijdige en eenvoudige menu van hun gezin.

Project in het kort

Training aan vrouwen in Burkina Faso

Met steun van Stichting Samenwerking Geldrop – Burkina Faso en Wilde Ganzen zijn tien kippenhokken gebouwd en tien oude hokken gerenoveerd. De vrouwen kregen een training in het houden van kippen en ontvingen twintig kippen en twee hanen per persoon.

Een varken cadeau

Na een jaar hadden de meeste vrouwen ongeveer 140 kippen! Met de opbrengsten betalen de vrouwen de school van hun kinderen en de ziektekosten. Sommige vrouwen hadden zoveel verdiend dat ze een paar kippen verkochten en hun eigen man een varken cadeau deden. Daar kan hij mee gaan fokken om ook het vlees te verkopen.

Vijf van de vrouwen waren helaas niet zo goed in hun nieuwe rol als kippenboer. Het mooie is dat dit groepje advies en hulp krijgt van de vrouwen die het vak al wel goed in de vingers hebben.

Zo blijven alle vrouwen strijdbaar en profiteert het hele gezin mee van hun inzet!