In Nepal komt verzakking van de baarmoeder vaak voor. Er rust taboe op dit probleem dat veel impact heeft op het leven van vrouwen. Soms worden ze zelfs verstoten door hun man. Vrouwen uit Nederland komen voor ze op met training- en behandelprogramma’s.

Stel je voor dat je met veertig kilo vracht op je rug een berg af moet lopen? Of dat je met kannen water vanuit een vallei de berg op moet. Dat is wat veel vrouwen in de bergen van Nepal dagelijks moeten doen. Ze zorgen voor de kinderen en hun ouders, werken op het land en verzorgen het vee.

Project in het kort

Schaamte en onwetendheid

Een zwaar bestaan. Een bestaan wat nog veel zwaarder wordt als een vrouw een verzakking van haar bekkenorgaan heeft. Ze durft er niet over te praten door schaamte en onwetendheid. Er wordt gewoon doorgewerkt, want hoe zou het anders moeten? Zorgverleners in de Nepalese bergen hebben amper kennis van dit probleem, dit lijden. Laat staan oplossingen. En al zou de vrouw met een ver uitgezakte baarmoeder zich ten einde raad melden bij een ziekenhuis: wie zal haar helpen als ze geen geld heeft voor medische zorg?

De Nepalese organisatie SoDeSi helpt vrouwen die een verzakking van de baarmoeder hebben. Dit medische probleem is makkelijk te constateren en vaak eenvoudig te behandelen. Maar ja, dan moeten er wel hulpverleners zijn die hier verstand van hebben en die de bergen intrekken om hen op te zoeken.

Praktische trainingen en hulp

Daarom willen we graag samen met stichting Vrouwen voor Vrouwen kennis overdragen en vaardigheden leren aan vrouwen, hulpverleners en de overheid. Bij dit project gaan we mensen opleiden en praktische trainingen geven. Ruim tweeduizend vrouwen kunnen op deze manier onderzocht worden en een behandeling krijgen en tientallen gezondheidswerkers leren hoe ze vrouwen van dit hinderlijke probleem af kunnen helpen.

Help mee het leven van deze mensen in Nepal draaglijker te maken, zodat ze fysiek in staat zijn om te zorgen dat hun kinderen eten krijgen en naar school kunnen. Met jouw steun kunnen hulpverleners in Nepal voortaan zelf klachten herkennen en oplossen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.