In de zomer van 2021 vroegen we je hulp bij de aanleg van een waterleiding voor het dorp Kifuruga in Tanzania. Minder dan een jaar later is het project gelukt en hoeft niemand meer lange afstanden af te leggen voor schoon drinkwater.

Terwijl het in omliggende dorpen al wel was aangelegd, hadden ze in het afgelegen dorp Kifuruga nog steeds geen waterleiding. Vrouwen en hun dochters liepen drie keer per week urenlang naar een bron in de bergen. Alleen daar was schoon water te vinden.

Bekijk de video

Vier vrouwen lopen met emmers water op hun hoofd.

Een beter leven

Het waren dan ook vooral de moeders die dolgraag wilden dat er een einde kwam aan het zware gesjouw met jerrycans. Zij wilden een beter leven voor zichzelf en voor hun kinderen. Gelukkig stond dorpshoofd Mussa Omari achter hen. Hij stapte naar de Tanzaniaanse organisatie Chamavita met het verzoek een waterleiding aan te leggen.

Het hele dorp zamelde geld in voor een landmeting en samen met de Nederlandse organisatie SPOT Tanzania en Wilde Ganzen werd geld ingezameld voor de aanleg. Alles liep voorspoedig, waardoor de 1.370 inwoners van Kifuruga nu eindelijk een eigen waterleiding hebben, inclusief veertien kranen verspreid door het dorp. Geen enkele moeder of dochter hoeft nu meer dan 400 meter te lopen om water te halen.

Veel voordelen

En dat betekent een grote vooruitgang. Dankzij nieuwe wastafels hoeven de vrouwen minder te bukken en hun rug te belasten. De overgebleven tijd kunnen ze investeren in hun groentetuin of het opzetten van een klein winkeltje. En de meisjes hebben meer vrije tijd. Tijd die ze kunnen besteden voor het maken van hun huiswerk.

Alle dorpsbewoners betalen een kleine bijdrage voor het schone drinkwater dat uit de kraan komt. Met dat geld kan de waterleiding onderhouden worden.

Iedereen die heeft bijdragen aan dit mooie project: hartelijk dank!

Project in het kort