Elk jaar wordt het droger in de Bawku-regio in Ghana. Door klimaatverandering valt er minder regen en wordt het voor de bevolking moeilijker om schoon drinkwater te vinden. Met de aanleg van waterpompen willen we daar wat aan doen.

In Ghana is er veel aandacht voor schoon water. Toch loopt driekwart van de hele bevolking nog het risico om vervuild water te drinken. Op het platteland hebben maar weinig mensen een toilet. Handen wassen gebeurt nauwelijks. Als er al kranen zijn, dan is er vaak geen zeep. Dat alles vergroot de kans op ziektes. In de dorpen in de regio Bawku is schoon water halen een taak van kinderen en vrouwen. Ze moeten vaak ver lopen en kunnen daardoor minder tijd besteden aan andere klussen, zoals school en het maken van huiswerk.

Ieder dorp een handpomp

De Dubeb Foundation richt zich in Ghana op armoedebestrijding. Samen met de Nederlandse organisatie Worae Care is het plan om in drie dorpen waterpompen aan te leggen. Daarvoor moet eerst onderzoek worden gedaan naar de beste plekken om naar water te boren. Is de kans groot dat er water in de grond zit, dan gaat er geboord worden en krijg ieder dorp een eigen handpomp.

Watercomité voor onderhoud

Zo’n pomp moet natuurlijk onderhouden worden. Daarvoor wordt een watercomité opgericht. Alle bewoners gaan een bijdrage betalen voor het gebruik van het water, zodat daarmee reparaties kunnen worden uitgevoerd. Het watercomité houdt toezicht, doet de boekhouding en lost conflicten op.

Een dreigend probleem opgelost

Met deze drie waterpompen krijgen de dorpen Latega, Tinsung-Natin en Tonlahjinla/Molbilah eindelijk toegang tot schoon drinkwater. Ruim 2.500 mensen profiteren hiervan. Kinderen en moeders hoeven geen uren meer te lopen voor water en de gezondheid van de mensen verbetert. Ook is het dreigende gevaar van watertekorten op deze manier verdwenen.

Jouw bijdrage maakt de uitvoer van dit project mogelijk. Maak je een donatie over?

Project in het kort