In Skoura gebruiken boeren om en om een waterpomp omdat het wel een half jaar droog kan zijn in deze Marokkaanse plaats. De huidige pomp is elektrisch en door de lange aanhoudende droogte, stijgen de kosten. De armere boeren kunnen die niet betalen en zijn dus gedwongen te verhuizen.

De Nederlandse Stichting Rohamaa besloot haar krachten te bundelen met de lokale Marokkaanse boerenvereniging ‘Association d’Irrigation Ain Ben El Hassan Douar Oulad Bouyahya’. Samen willen ze de aanhoudende droogte in de regio bestrijden. Dit willen ze doen met een duurzame oplossing: een waterpompsysteem op zonne-energie.

Naast het zonnepompsysteem komt er ook een waterreservoir en wordt de huidige waterput gerenoveerd. De lokale boeren kunnen zo hun werk weer oppakken en meer agrarische producten kweken. Zo hebben ze weer genoeg voedsel om te eten én te verkopen.

Weer bloeien

Als dit waterproject slaagt zou dat fantastisch zijn om heel veel redenen. Fruitbomen gaan niet meer dood en land zal weer bloeien. De oogst gaat er op vooruit waardoor lokale boeren een stabieler inkomen hebben. Ook zal de waterbron zorgen voor een gezonder land waardoor de boeren kunnen uitbreiden. 75 arme boerengezinnen profiteren, maar ook de andere lokale bewoners. Hierdoor zullen ook minder mensen weggaan naar de stad en blijven stamtradities in ere. Kortom: zonne-energie is de oplossing!

450 mensen profiteren

Naast de 75 boerengezinnen zullen er indirect 450 mensen profiteren als lokale buren van de boeren. Help ook mee om dit duurzame project van de grond te krijgen. Dat zou toch geweldig zijn? Iedere bijdrage is welkom. Dankjewel!

De lokale partner is een vereniging van watergebruikers voor landbouwdoeleinden. Lokale boeren van de stam Awlad Bouyahya begonnen het als een collectief initiatief om de gezamenlijke problemen samen op te lossen. Je kunt dus wel spreken van veel kennis en expertise bij deze organisatie. Iets wat we graag en veel zien bij onze partners!

Stichting Rohamaa zet zich in voor humanitaire projecten. De stichting vindt ‘het collectieve sociale aspect belangrijk om terug te brengen’. De organisatie maakt zich dan ook hard voor diegenen die soms wat meer hulp kunnen gebruiken zoals weeskinderen, asielzoekers en mensen met een beperking. Stichting Rohamaa doet dit door bijvoorbeeld waterputten te realiseren en medische apparatuur en medicijnen aan te schaffen. Met dit Marokkaanse project wil de stichting de boeren helpen met een duurzaam watersysteem op zonne-energie.

Project in het kort