In Los Anones hebben de mensen sinds eind juli nieuwe watervoorzieningen waardoor hun leefsituatie flink is verbeterd. De Dominicaanse Republiek wordt vaak geassocieerd met zonnige vakanties aan de Caribische zee. Maar als je buiten de gebaande paden gaat, kom je in het heuvelachtige Los Anones waar mensen in arme omstandigheden wonen. 

“De verschillen tussen arm en rijk zijn extreem in dit land. Er is volop toerisme, maar inkomsten daaruit komen helaas niet bij de bevolking terecht”, legt Johannes Holwerda van de Nederlandse stichting Mano a Mano uit. Deze stichting zich sinds 1987 met veel passie inzet voor betere leefomstandigheden in dit gebied.

Project in het kort

Van primitief naar basis door nieuwe watervoorzieningen

Wilde Ganzen steunde hun project in het dorp Media Cara, waar in februari 2015 bij 75 huizen een huiskraan is aangelegd en 48 wc’s zijn gebouwd. “Zij hebben nu dagelijks schoon water binnen handbereik en een hygiënisch toilet tot hun beschikking. Voorheen waren de bewoners aangewezen op de vervuilde rivier, die zij gebruikten voor werkelijk álles. Met veel zieken, onder wie vooral kinderen, tot gevolg.”

Lange termijn

Om effect op grotere schaal voor de leefomgeving te bereiken is lokale partner Samuel Luna momenteel in gesprek met de overheid. “Als socioloog zie ik wat er speelt in deze kwetsbare gemeenschappen en dat wil ik vertalen naar oplossingen op lange termijn. Stap voor stap bereiken we samen steeds meer en zullen hopelijk steeds meer gemeenschappen goede basisvoorzieningen hebben en gezond blijven.”