Het zuidoosten van Afrika werd in maart 2019 door een enorme ramp getroffen, ook het Turiani ziekenhuis in Tanzania. Cycloon Idai heeft er veel verwoesting en ellende aangericht en wordt nu al de grootste weer-gerelateerde natuurramp in deze regio genoemd. Dorpen en steden overstroomden, wegen verdwenen en mensen zijn dakloos geworden.

Kortsluiting beschadigt apparatuur in ziekenhuis

In Tanzania werd het Turiani ziekenhuis zwaar getroffen. Door de harde wind ontstonden grote problemen in het elektriciteitsnetwerk, met overbelasting en kortsluiting als gevolg. Veel elektronische apparaten in het ziekenhuis vielen uit en raakten onherstelbaar beschadigd.

Project in het kort

Zonder noodhulp had dit ziekenhuis haar deuren moeten sluiten, wat grote gevolgen had gehad voor de medische zorg in dit gebied waar 350.000 mensen wonen. Wilde Ganzen werkt al jaren samen met het Turiani ziekenhuis en de Nederlandse stichting Vrienden van Turiani en kon daardoor snel handelen. We hebben een noodfonds opgericht voor alle projecten die getroffen zijn door cycloon Idai.

Een ontplofte generator na cycloon Idai in ziekenhuis Tanzania.
De plaats waar het probleem ontstond. Door de kortsluiting vielen alle apparaten uit.
Ziekenhuis Tanzania
Een nieuwe transformator wordt omhoog getakeld en geplaatst.

Fantastisch resultaat

In een paar weken tijd is 50.000 euro opgehaald. Met dit geld is een nieuwe transformator gekocht waarmee stroomstoringen in de toekomst voorkomen kunnen worden en werd alle schade aan de apparaten in het ziekenhuis hersteld. Van de overheid kreeg het ziekenhuis een nieuwe koelkast waar bloed in bewaard kan worden.

Turiani ziekenhuis kan blijven bestaan

Dankzij deze snelle actie hoeft het Turiani ziekenhuis haar deuren niet te sluiten. Binnen een maand was alle schade hersteld!

Iedereen die heeft bijgedragen aan het noodfonds: hartelijk dank voor je bijdrage. Samen hebben we een groot verschil gemaakt. #gelukt