25 jaar geleden werd door de Nederlandse Tine Veldkamp en de Senegaleese Tanjo Diabang een vakschool voor vrouwen opgericht in Senegal. In het dorp Kafountine, grenzend aan de Atlantische Oceaan, was er tot dan toe geen mogelijkheid voor meisjes om door te leren. Oud-Wilde Ganzen-presentatrice Ilona Hofstra bezocht de school meerdere keren en zag de vooruitgang.

“Ik ging voor het eerst naar de school in 2003, om een tv-reportage te maken voor de IKON. Daar ontmoette ik de toen 19-jarige Binta Diabang. Zij had een driejarige beroepsople

iding ‘voedselbereiding’ gevolgd en deed stage in het restaurant van de school. Tegenwoordig is ze ondernemer, kookt voor gezelschappen en kan zelf in haar onderhoud voorzien.”

Ilona Hofstra is ambassadeur

Ilona is ambassadeur van Stichting Kafountine, die al vanaf het begin deze vakschool steunt. “De vrouwen in de regio hebben het zwaar. Ze krijgen nauwelijks onderwijs en moeten zorgen voor gezin en familie. Op deze vakschool kunnen ze kiezen voor het leren van een vak in de mode of voedselbereiding. Ze krijgen marketing, gezondheidsonderwijs, omgaan met de computer en zo nodig les in lezen en schrijven, En je ziet wat het oplevert. Sinds de oprichting hebben honderden jonge vrouwen een baan gevonden, snackbar of een naaiatelier opgericht. En dat is prachtig, want dat zorgt voor me

er onafhankelijkheid en trots.”

Bespaard op elektriciteit

Om de school financieel onafhankelijker te maken heeft Wilde Ganzen met jouw hulp de aankoop en installatie van tien zonnepanelen en zes accu’s gesteund. Ook zijn er twee stafleden getraind in het gebruik en onderhoud, zo kan de school ze zelfstandig onderhouden. Nu kan er flink op de kosten van elektriciteit worden bespaard en heeft de school altijd stroom. Handig in een land waar nog wel eens storingen zijn.

 

“Deze vakschool is een plek om professionele vaardigheid op te doen, waardoor ze hun kansen in de toekomst vergroten”, vertelde Ilona. “Ook komt de school steeds meer in het midden van de gemeenschap te staan. Ik hoop dat de zonnepanelen bijdragen aan de sterke positie van de school en de studenten.”
Dankzij jouw hulp is Ilonka’s wens uitgekomen, dankjewel!

Stichting Satang Jabang is de lokale organisatie die projecten opzet en uitvoert om de vakschool voor vrouwen draaiende te houden en uit te breiden.  

Stichting Kafountine werkt aan gelijke kansen voor vrouwen in Senegal door hen in hun kracht te zetten door middel van tweede kans vakonderwijs. De stichting ondersteunt de vakschool Satang Jabang. 

Project in het kort