Je zal maar op de operatietafel liggen en de stroom valt uit… In Tanzania gebeurt dit regelmatig. Netspanning wordt dan vervangen door spanning op de gezichten van het zorgpersoneel. Zal het noodaggregaat snel genoeg opstarten?

De Africa Amini kliniek is een van die ziekenhuizen op het platteland van Tanzania die ontzettend belangrijk werk verrichten. Het is het enige zorgcentrum is de wijde omgeving en verleent medische hulp aan de armsten in de regio.

Stroom valt regelmatig uit

Deze kliniek is aangesloten op het elektriciteitsnet. Maar de stroomvoorziening valt regelmatig uit. Er is gelukkig een back-upsysteem. Een noodaggregaat op diesel neemt de taak over. Maar het duurt even voordat dit systeem opstart en alle apparaten in het ziekenhuis weer gelijke spanning hebben.

Levensgevaarlijke situaties

Door de verschillende spanningen in het netwerk, raakt apparatuur ontregeld en gaat het sneller stuk. Vooral tijdens operaties is dit letterlijk levensgevaarlijk. Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld aan een zuurstofmachine liggen, kan een stroomstoring verschrikkelijke gevolgen hebben.

De gevolgen zijn ook te merken bij de balie. Zonder stroom is er geen toegang tot patiëntendossiers. Programma’s die weer moeten opstarten zorgen voor lange wachttijden.

Zonnepanelen en batterijen zijn de oplossing

Om deze problemen te voorkomen wil de kliniek in samenwerking met Stichting Sopowerful zonnepanelen en batterijen aanleggen. Daarmee heeft het ziekenhuis de garantie dat er altijd stroom is. Ook bespaart de kliniek hiermee flink op de energierekening.

Met jouw bijdrage liggen de zonnepanelen nog dit jaar op het dak van deze belangrijke kliniek. Een duurzame oplossing voor mens en natuur!

Project in het kort