Iedereen in Zuid-Afrika die toegang heeft tot medische zorg, kan zich tegenwoordig laten testen op hiv en gratis medicijnen krijgen. Een hele vooruitgang, waar veel mensen mee geholpen zijn! Voor dit project hebben we dit succes verder uitgebouwd: met zonnepanelen.

Toch bestaan er in Zuid-Afrika nog veel taboes rond hiv en aids. Dat maakt het erg moeilijk om de bevolking voor te lichten over hoe je een infectie kunt voorkomen. Er doen nog allerlei onzinverhalen de ronde, mensen nemen fysiek afstand van iemand met hiv of nemen onnodige hygiënische maatregelen. Vrouwen slikken hiv-medicijnen soms in het geheim, om zo te voorkomen dat hun man erachter komt en haar verlaat.

Juist daarom is het zo mooi dat er in de provincie Kwazulu Natal een zorgcentrum is, gespecialiseerd in hiv en aids. Hier worden niet alleen testen gedaan en medicijnen verstrekt, maar er wordt ook heel veel aan voorlichting en preventie gedaan. Tweeduizend oma’s worden begeleid in de zorg voor hun kleinkinderen (als de ouders te ziek zijn of overleden) en ze organiseren economische activiteiten waar vrouwen met hiv een inkomen mee kunnen verdienen.

Zonnepanelen

Dit Hillcrest Aids Centre wilde graag de stroomvoorziening verbeteren en tegelijk bezuinigen op de kosten voor elektriciteit. Ze vroegen aan ons en Stichting Zulu Aid geld om 139 zonnepanelen aan te schaffen met een batterij-systeem, zodat stroom ook opgeslagen kan worden.

Een goede elektriciteitsvoorziening betekent een goed functionerende organisatie. En daar hebben heel veel mensen met hiv en aids baat bij. Bedankt voor je hulp bij het realiseren van dit project!

Project in het kort