Veel weduwen van Srebrenica komen op leeftijd. Sommigen zijn hulpbehoevend, allemaal dragen een diepe pijn en een groot trauma met zich mee. Het zorgcentrum waar zij verblijven is hard op weg naar duurzaamheid. Met de komst van de warmwaterpompen zijn ze weer een stap dichterbij en hebben deze vrouwen een warm thuis.

Het is 26 jaar geleden dat de veilig geachte enclave Srebrenica werd ingenomen en meer dan achtduizend mannen en jongens vanaf 14 jaar werden gescheiden van hun moeders en vrouwen en vervolgens gedood. Sindsdien doet Stichting Proplan er alles aan zowel de kinderen in Bosnië als de moeders en weduwen die nog steeds in barre omstandigheden leven, te helpen.

Een beter thuis

De droom van de stichting en samenwerkingspartner IFS Emmaus is goed op weg gerealiseerd te worden: een zorgcentrum voor de weduwen van Srebrenica. Wilde Ganzen helpt mee om het zorgcentrum klimaatneutraal te bouwen.

In het zorgcentrum krijgen vrouwen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen een beter thuis. Dit is een groot project, opgedeeld in verschillende fases. Zo is de bouw van een huisartsenpost al uitgevoerd en is de bouw van het complex zelf, met appartementen voor 38 bewoners, nu in uitvoering.

Duurzame warmwaterpompen

Met dit gelukte project zijn er warmwaterpompen aangelegd in het zorgcentrum. Met deze duurzame techniek wordt het milieu minder belast en kan het centrum flink op de kosten van warm water besparen.

Op drie plekken is er op grote diepte naar heet water geboord. Met dit water wordt nu het zorgcentrum verwarmd. Dit is een techniek die in Nederland al regelmatig wordt toegepast, maar voor Bosnië is dit uniek!

Project in het kort